20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJair Bolsonaro, suspendat de pe YouTube după ce a publicat noi dezinformări despre vaccinul anti-COVID

Jair Bolsonaro, suspendat de pe YouTube după ce a publicat noi dezinformări despre vaccinul anti-COVID

YouTube a suspendat, luni, canalul președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, după ce acesta a publicat un clip video în care dezinforma cu privire la vaccinurile anti-coronavirus și cu privire la boala SIDA.

Președintele brazilian, un coronasceptic convins, a susținut că „persoanele pe deplin vaccinate dezvoltă virusul bolii SIDA mult mai repede decât este prevăzut”. Canalul lui Bolsonaro a fost suspendat pentru o săptămână. 

Este pentru a doua oară când preşedintele Bolsonaro încalcă „normele comunităţii”

„Am blocat un clip video pe canalul lui Jair Bolsonaro, pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea medicală asupra COVID-19, în care se afirma că vaccinurile nu reduc riscul de a contracta boala şi că ele provoacă alte boli infecţioase”, au anunţat reprezentanții YouTube. Este pentru a doua oară când preşedintele Bolsonaro încalcă „normele comunităţii”, ale platformei YouTube, conform Agerpres și Reuters.

Reţelele sociale Facebook şi Instagram, care aparţin aceluiaşi grup, au blocat și ele clipul

De data aceasta, el nu va putea posta noi înregistrări video sau face emisii în direct în timpul următoarelor şapte zile, potrivit regulilor platformei. Restul înregistrărilor sale video de pe YouTube, unde Bolsonaro are 3,5 milioane de abonaţi, sunt în continuare accesibile pe YouTube. Reţelele sociale Facebook şi Instagram, care aparţin aceluiaşi grup, au blocat și ele clipul, luni, din acelaşi motiv.

În înregistrarea sa săptămânală în direct de joia trecută, postată simultan pe mai multe platforme, Jair Bolsonaro menţiona o informație falsă conform căreia rapoarte oficiale ale guvernului britanic „sugerează” că persoanele pe deplin vaccinate dezvoltă virusul bolii SIDA „mult mai repede decât este prevăzut”.

„Vă recomand să citiţi ştirile. Nu le voi citi aici, pentru că aş putea avea probleme cu live-ul meu”, a adăugat şeful statului brazilian. Informaţia a fost dezminţită de guvernul britanic pentru serviciul de verificare a faptelor al AFP.

Liderul brazilian de extremă dreapta nu a reacţionat la blocarea canalului său de YouTube

Societatea braziliană pentru boli infecţioase a dat la rândul său asigurări sâmbătă, într-un comunicat, că „nu este cunoscută nicio legătură între vreun vaccin contra coronavirusului şi dezvoltarea Sindromului Imunodeficienţei Dobândite (SIDA)”. Deocamdată, liderul brazilian de extremă dreapta nu a reacţionat la blocarea canalului său de YouTube.

Facebook a retras deja, în martie, o înregistrare video în care, criticând măsurile preventive şi vaccinurile anti-coronavirus, Bolsonaro îi încuraja pe oameni să se adune în grupuri, într-un moment în care în Brazilia mureau zilnic aproximativ 2.500 de persoane din cauza Covid-19.

YouTube a trimis o primă alertă în iulie

YouTube a trimis o primă alertă în iulie, când a suprimat de pe canalul său alte înregistrări video ce conţineau informaţii false despre pandemie, în care eficacitatea portului de mască pentru prevenirea infectărilor era pusă la îndoială, iar utilizarea hidroxiclorochinei şi a ivermectinei era încurajată, în condiţiile în care aceste medicamente nu au fost recunoscute ca fiind eficiente.

Preşedintele Bolsonaro este adesea acuzat de răspândirea unor informaţii false. În august, Curtea Supremă federală a decis să-l ancheteze pentru „calomnie” şi „incitare la crimă”, în special pentru că a pus la îndoială sistemul de vot electronic din Brazilia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS