10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNemţii merg în Cehia să cumpere benzină mai ieftină

Nemţii merg în Cehia să cumpere benzină mai ieftină

Criza energiei din Europa se vede cel mai simplu la pompă, acolo unde preţul carburanţilor a crescut la niveluri record. Este şi cazul Germaniei unde litrul de benzină este mai scump ca niciodată, aşa că mulţi locuitori din zonele de graniţă preferă să meargă la vecinii cehi pentru un plin, informează TVR.

Localităţile din vestul Cehiei sunt foarte populare în aceste zile, iar maşinile cu număr de Germania sunt la tot pasul. Şi asta pentru că foarte mulţi nemţi preferă să treacă graniţa pentru a-şi alimenta maşinile.

În Cehia, litrul de benzină este aproape 40 de coroane, adică 1,56 euro, cu aproximativ 40-45 de eurocenţi mai ieftin decât în Germania. La un plin făcut în Cehia, un neamţ economiseşte între 20 şi 30 de euro, suficient ca să justifice o excursie în vecini. Mai ales că mulţi iau cu ei şi canistre pentru provizii de combustibil.

O situaţie care îi ajută şi pe patronii cehi, pentru că cine face un drum de 40 de minute sau o oră pentru benzină, ia şi o masă în oraş, şi chiar face cumpărături, pentru că mai toate produsele sunt mai ieftine în Cehia.

Preţurile la pompă în Germania sunt la cel mai ridicat nivel din istorie şi continuă să crească împreună cu restul preţurilor pentru bunurile de consum. Iar inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani. În septembrie a crescut cu 4,1%, fiind pentru prima oară când depăşeşte pragul de 4 procente din 1993 până acum, iar economiştii prevăd că în acest ritm în noiembrie acest indice va depăşi 5 la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS