6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMS: România va ajunge în doi ani și jumătate la 70% populație vaccinată anti-Covid, în ritmul actual

OMS: România va ajunge în doi ani și jumătate la 70% populație vaccinată anti-Covid, în ritmul actual

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că România va ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni și se mențin strategiile de vaccinare în vigoare.

Concluzia a fost anunțată după ce reprezentanții OMS au avut o discuție, luni, prin videoconferință, cu președintele Comitetului Național de Vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică și cu oficiali ai Ministerului Sănătății.

Reprezentanţii OMS vor să ajute la accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID

Reprezentanţii OMS vor să ajute la accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID, în condițiile care România și-a propus să imunizeze 45 % din populație până la finalul anului. România a devenit deja un exemplu negativ la nivel internațional, iar rata scăzută de vaccinare se vede în spitalele supraaglomerate, conform Digi24.

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală

„Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”, se arată într-un comunicat al biroului OMS din România.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale, a constatat OMS.

În discuția cu oficialii români, reprezentanții OMS au analizat „motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor” de vaccinare, precizează comunicatul.

92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate

„Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”, transmit reprezentanții OMS.

Oficialii români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări „programatice și operaționale” în extinderea vaccinării, au arătat oficialii români.

Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul

Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică.

Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.

Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.

Obiectivul României: vaccinarea a 2 milioane de persoane cu prima doză, până la sfârșitul acestui an

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, care salvează vieți (prima doză), până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și să vaccineze 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Absorbția este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (peste 80 de ani).

Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. 

OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar persoanele cu vârsta sub 50 de ani conduc procesul.

„Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu boli cronice. Studiile de comportament și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România”, transmit reprezentanții OMS.

Ce recomandări face OMS

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu absorbție redusă.

Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, arată comunicatul OMS România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS