10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu mai primesc ajutor de încălzire de la primărie

Craiovenii nu mai primesc ajutor de încălzire de la primărie

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei ar putea întârzia în acest sezon, deoarece legea care reglementează măsurile în domeniu nu are norme de aplicare. Este vorba de Legea 226/2021 ale cărei norme de aplicare sunt încă în lucru la Ministerul Muncii. În mod normal, beneficiarii trebuie să depună cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire până la data de 15 octombrie pentru toată perioada de iarnă. Începând cu acest sezon rece formularul, dar şi criteriile de încadrare a beneficiarilor în categoria consumatorului vulnerabil s-au modificat. Totodată, trebuie menţionat că din această iarnă, primăria Craiova nu mai poate acorda ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu câteva excepţii.

Ce noutăţi aduce legea

Astfel, actul normativ prevede acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și pentru încălzirea cu combustibili solizi și/sau petrolieri, pe perioada sezonului rece, precum și acordarea unui supliment pentru energie pe tot parcursul anului.
Legea stabilește limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire și supliment pentru energie, precum și cuantumul ajutoarelor, respectiv prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Ajutor de încălzire a locuinței
Ajutor de încălzire a locuinței


„Fără norme este greu de aplicat legea. Avem şi Guvern interimar, acesta nu poate să dea Norme metodologice. Noi aşteptăm. O altă variantă, Parlamentul poate suspenda aplicarea legii şi să meargă pe vechea lege. Altă variantă ar fi să se formeze un Guvern nou şi să voteze Normele de aplicare, numai să nu fim noi prinşi în contratimp. O altă variantă ar fi să proroge puţin termenele”, a declarat Alexandru Dumitrescu, director executiv adjunc al Direcţiei de Asistenţă Socială Craiova.

Primăria nu mai acordă ajutor de încălzire

Ajutor de încălzire a locuinţei
Ajutor de încălzire a locuinţei

Trebuie remarcat că începând din această iarnă Primăria Craiova nu mai acordă ajutor de încălzire pentru craiovenii care îşi încălzesc locuinţa cu energie termică.


„Legat de ajutorul de încălzire de la primărie, genul acela de compensare pe energie termică, pe sistem centralizat nu mai este prevăzut în Legea 226/2021. Pot primi totuşi ajutoare alte categorii de persoane care nu se încadrează în definiţia legii, ori ca parte de domiciliu, ori ca parte de titular”, a mai spus Alexandru Dumitrescu, director executiv adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială Craiova.

Acesta a explicat că până acum, administraţia locală, conform OUG 70/2011 putea să subvenţioneze preţului gigacaloriei conform articolului 7, alin. 2. Totodată, putea să dea ajutoare lunare băneşti craiovenilor care să completeze pe cele alocate de la bugetul de stat. De exemplu, dacă 60% din totalul unei facturi la căldură era compensat de la bugetul de stat, restul de 40% era de la bugetul local. Conform noii legi craiovenii nu mai primesc aceste ajutoare lunare pentru sezonul rece de la bugetul local.

Ce venituri trebuie să ai ca să primeşti ajutor

Potrivit noii legi, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

  • în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
  • în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;
  • în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;
  • în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;
  • în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;
  • în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;
  • în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei;
  • în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;
  • în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;
  • în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;
  • în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

Primăria poate subvenţiona căldura firmelor

Primăria nu mai dă ajutor de căldură

Legea nouă permite următoarele ajutoare:

Autoritățile administrației publice locale pot acorda din bugetele proprii ajutor pentru încălzire familiilor și persoanelor singure ale căror locuințe nu se încadrează în definiția prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. f).
(2) Pentru beneficiarii ajutorului, aflați în situația prevăzută la art. 38 alin. (2) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale pot acorda din bugetul local sprijin financiar pentru acoperirea integrală sau parțială a cotei-părți din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spațiilor aflate în proprietate indiviză.
(3) Autoritățile administrației publice locale pot implementa programe de certificare și audit energetic al clădirilor cu destinație de locuințe pentru consumatorii vulnerabili, potrivit Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată.
(4) Măsurile de sprijin prevăzute la alin. (1)-(3) pot fi acordate și sub forma ajutoarelor de urgență prevăzute la art. 28 alin. (2) din Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare”, Legea 226/2021.

Din cele prevăzute în lege pot primi ajutor cei care au apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuit cum ar fi firmele care pot fi subvenţionate de primărie pentru căldura pe părţile comune.

Mai pot primi ajutor de la primărie cei care nu au domiciliul sau reşedinţa în apartamentul în care locuiesc, dar au venituri mici. Autorităţile mai pot da şi un ajutor de urgenţă o singură dată pe an.
Craiovenii mai pot primi un supliment pentru energie, o sumă fixă lunară pe întreg anul indiferent de sezonul rece. Criteriile de încadrare sunt aceleaşi ca la ajutorul de încălzire. Banii vin tot de la bugetul de stat.

Beneficiari de ajutor în sezonul 2019-2020

În iarna trecută, de ajutorul pentru încălzirea locuinţei au beneficiat 2.818 de craioveni.

  1. cu energie termică: 2442 de beneficiari
  2. cu gaze naturale: 302 de beneficiari
  3. cu lemne/combustibili solizi: 56 de beneficiari
  4. cu energie electrică: 18 beneficiari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS