25.5 C
Craiova
vineri, 9 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCriza umanitară se agravează în Afganistan

Criza umanitară se agravează în Afganistan

Criza umanitară din Afganistan se amplifică, şi aceasta la o scară şi o rapiditate rare, spune Mary-Ellen McGroarty, şefa Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru această ţară, solicitând comunităţii internaţionale să fie mai generoasă, relatează AFP.

  • „Este pentru prima dată când am văzut o criză ca aceasta care să se agraveze într-un un ritm şi la o scară’ atât de dramatice”, a declarat ea într-o videoconferinţă cu jurnaliştii la ONU, în New York.

Înainte ca talibanii să ajungă la putere, la mijlocul lunii august, ”aveam deja o criză umanitară de proporţii incredibile”, afectând aproximativ 18 milioane de persoane. „Este din ce în ce mai rău”, a insistat ea, indicând că PAM îşi reevaluează datele.

  • ”Ne aşteptăm ca cifrele să crească, în special în ceea ce priveşte problema alimentaţiei şi malnutriţiei”, a menţionat Mary-Ellen McGroarty, făcând referire şi la ”o criză de lichidităţi” în ţară care justifică, potrivit ei, faptul că comunitatea internaţională ar trebui să fie mai generoasă la apropierea unei ierni temute în Afganistan.

”Oamenii devin din ce în ce mai disperaţi şi cu bani din ce în ce mai puţini”, a avertizat ea. Întrebată dacă talibanii pun obstacole în calea ajutorului umanitar, oficialul PAM a răspuns negativ.
”Nu prea avem obstacole”, iar ajutorul se bazează pe ”principii umanitare, imparţialitate, neutralitate, independenţă operaţională”, a argumentat responsabila ONU. Talibanii ”ştiu că astfel se acordă ajutorul umanitar”, a adăugat ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS