8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul spaniol se pregătește să controleze prețul chiriilor

Guvernul spaniol se pregătește să controleze prețul chiriilor

Coaliția de stânga a Spaniei vrea să țină sub control creșterea prețurilor chiriei prin impunerea unui plafon maxim al acesteia pentru proprietarii care dețin mai mult de 10 proprietăți rezidențiale, informează Hotnews.

Opoziția și reprezentanții mediului de afaceri au criticat propunerea ca fiind o ingerință nepotrivită în piața liberă din partea guvernului socialist al premierului Pedro Sánchez.

Miniștrii cabinetului său au aprobat documentul care prevede controlarea prețului chiriilor în timpul unei ședințe de guvern ce a avut loc marți.

Guvernul susține că familiile vulnerabile și tinerii adulți spanioli vor fi principalii beneficiari ai legii propuse.

Salariile reduse și o rată a șomajului de 35% în rândul tinerilor, cea mai ridicată în rândul celor 19 țări din zona Euro, înseamnă că mulți spanioli nu își pot permite să locuiască pe cont propriu.

Aceștia părăsesc casa familiei la o vârstă medie de 30 de ani, comparativ cu media europeană de 26,4 ani.

Cea mai controversată prevedere a legii va impune un plafon maxim al chiriei care poate fi cerut de proprietarii cu mai multe locuințe, o mutare despre care guvernul afirmă că vizează companiile imobiliare și fondurile de investiții.

„O distorsionare brutală a dreptului la proprietate”

Executivul lui Pedro Sánchez nu a publicat deocamdată normele metodologice de aplicare a legii deci în acest moment nu există mai multe informații despre modul în care aceasta ar urma să se aplice.

Oficialii spun însă că aceasta include de asemenea o reducere cu 90% a impozitului pe locuință pentru proprietarii cu mai puțin de 9 proprietăți care decid să micșoreze voluntar chiria.

Sánchez a anunțat această măsură ca parte a unei inițiative separate care prevede de asemenea ca statul să ajute cu chiria adulții cu vârsta între 18 și 34 de ani prin acordarea unei sume lunare de 250 de euro timp de doi ani în cazul în care câștigă mai puțin de 1.977 de euro pe lună.

Însă Partidul Popular din opoziție a acuzat guvernul de „un atac fără precedent împotriva proprietății private”.

„Avem un guvern de comuniști care intervin în piețe zilnic”, a declarat Cuca Gamarra, purtătoarea de cuvânt a formațiunii.

Antonio Garamendi, liderul principalei asociații a oamenilor de afaceri din Spania, a criticat de asemenea măsura.

„Oamenii au dreptul de a economisi iar ca statul să vină acum să îți spună ce trebuie să faci cu un lucru pe care l-ai plătit deja și pentru care plătești deja taxe este o distorsionare brutală a libertății și a dreptului la proprietate”, afirmă Garamendi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS