11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Ziua moțiunii de cenzură. Cîțu: Astăzi a murit moralitatea

(VIDEO) Ziua moțiunii de cenzură. Cîțu: Astăzi a murit moralitatea

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în plen de la ora 12.00 pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis sunt necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. PSD a anunțat că va vota la vedere moţiunea de cenzură. USR şi AUR au anunţat că vor vota moţiunea, iar cele trei partide ar aduna împreună aproximativ 280 de voturi, potrivit hotnews.

Florin Cîțu:

  • Ar fi fost mai potrivit să retrageți moțiunea.
  • Astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru, e susținută de USR-PLUS.
  • Am arătat foarte clar, cu mine premier, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați.
  • Sunt dezamăgit USR joacă alba-neagra cu guvernarea. Vrea să vină la guvernare cu un premier mai indulgent
  • Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR.
  • Poate ne lămuresc ce plan au după moțiune.
  • Dragi români, cu regret vă spun că ați votat un partid bipolar.

12:16 Senatorul PSD Lucian Romașcanu prezintă moțiunea de cenzură.12:10 PSD cere moment de reculegere pentru victimele pandemiei.

12:06 Ședința este condusă de Ludovic Orban.

12.00 Ultimele calcule, jocuri de culise și ce urmează dacă moțiunea de cenzură trece

11:58 Deputatul PNL Florin Roman spune că, dacă realitatea va confirma declaraţiile, moţiunea de cenzură va trece. „Noi vom respecta cutuma partidului şi vom merge cu propunerea de premier, care este şi preşedintele partidului, ţinând cont de deciziile CCR”, susșine Roman. Întrebat dacă PNL va negocia cu USR refacerea coaliţiei, el afirmă că, „matematic, nu rămâne decât varianta unui Guvern minoritar”.11.41: Dan Barna a anunțat, din nou, că USR va vota moțiunea de cenzură: Votăm o moțiune care nu era necesară, pentru că s-a dovedit că pălăria este prea mare pentru Florin Cîțu. Această coaliție poate merge mai departe cu un alt premier.


Aritmetica parlamentară:

  • PSD -157 de parlamentari
  • USR-PLUS – 80 de parlamentari
  • AUR – 43 de parlamentari

Dacă toţi parlamentarii acestor trei partide ar vota moţiunea, marţi, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, adică cu 46 de voturi mai mult decât limita necesară de 234 pentru demiterea Guvernului.

Care este procedura

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii şi se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Conform articolului 47 din Regulamentul şedinţelor comune, ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS