15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest al femeilor din Kabul, întrerupt violent de talibani

Protest al femeilor din Kabul, întrerupt violent de talibani

Protestul câtorva femei afgane, care manifestau joi dimineață la Kabul pentru dreptul la educație, a fost întrerupt violent de talibani, care au tras inclusiv cu arma și i-au bruscat pe jurnaliștii prezenți la eveniment.

În jurul orei locale 08.00 (06.30 ora României), trei tinere cu văl şi cu măşti sanitare au desfăşurat în faţa liceului pentru fete Rabia Balkhi, în estul capitalei afgane, o pancartă mare pe care era scris, în engleză şi în dari, „Nu politizaţi educaţia!”, potrivt AFP, preluată de Agerpres.

„Nu ne rupeţi stilourile, nu ne ardeţi cărţile, nu ne închideţi şcolile”, se mai putea citi pe banderolă, ilustrată cu o fotografie cu tinere fete cu văl într-o sală de clasă.

Deşi li s-au alăturat doar alte trei manifestante, dintre care una avea o pancartă pe care era scris „Educaţia este identitatea umană”, au intervenit zeci de talibani cu arme.

Ei au împins cu brutalitate tinerele spre uşa de intrare, închisă, a liceului. Unul dintre ei le-a luat banderola şi a mototolit-o, în timp ce alţii s-au îndreptat spre jurnaliştii străini prezenţi la faţa locului, împiedicându-i să filmeze. Un taliban a tras atunci o scurtă rafală în aer cu mitraliera sa.

Manifestantele s-au refugiat în interiorul liceului, în timp ce talibanii au început să-i urmărească pe cameramani şi fotografi, încercând să le ia camerele de filmat. Unul a lovit în spate în cameraman străin.

Taliban: „Respect jurnaliştii, însă această manifestaţie nu a fost autorizată”

Talibanii erau comandaţi de un tînăr neînarmat, echipat cu un walkie-talkie, care s-a prezentat ca fiind Mawlawi Nasratullah, şeful Forţelor speciale talibane pentru Kabul şi regiunea capitalei. El le-a cerut oamenilor săi să-i adune pe cei circa zece jurnalişti prezenţi, toţi din presa internaţională, şi li s-a adresat.

„Respect jurnaliştii, însă această manifestaţie nu a fost autorizată”, a spus el. „Autorităţile emiratului islamic al Afganistanului nu au fost informate. Tocmai de aceea nu a fost prezent niciun jurnalist afgan. Dacă ele ar fi cerut autorizaţie pentru a manifesta, ar fi primit-o”, a dat el asigurări.

„Respectul drepturile femeilor, fără aceasta nu aţi fi fost aici”, a adăugat el. „Aţi încercat să relataţi de la o manifestaţie ilegală. Vă amintesc că în ţările moderne, Franţa sau SUA, poliţia loveşte manifestanţii”, a mai spus bărbatul.

Apelul la manifestaţie a fost lansat pe internet de un grup intitulat „Mişcarea spontană a femeilor activiste din Afganistan”.

La începutul lui septembrie, talibani înarmaţi au dispersat manifestaţii în mai multe oraşe, printre care Kabul, Faizabad şi Herat, în timpul cărora două persoane au fost ucise.

Toate manifestaţiile au fost interzise de noua putere de la Kabul începând cu 8 septembrie, iar contravenienţii sunt pasibili de „severe acţiuni în justiţie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS