24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO navă cu îngrășăminte chimice a eșuat în Marea Neagră

O navă cu îngrășăminte chimice a eșuat în Marea Neagră

-

Peste 3.000 de tone de uree aflate la bordul Vera Su, o navă cargo cu echipaj turcesc ce navighează sub pavilionul Panamei, riscă să provoace o catastrofă ecologică în Marea Neagră după ce vaporul a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra pe 20 septembrie, relatează Euractiv.

Ureea este un îngrășământ folosit în agricultură care în contact cu apa de mare duce la o „înflorire” rapidă a fitoplanctonului toxic pentru viața marină.

Experții avertizează că deversarea de uree în ape ar distruge habitatul delfinilor, rechinilor, a altor specii marine și a păsărilor protejate de lege.

Timp de 6 zile după accident autoritățile bulgare nu au întreprins nicio acțiune pentru a salva nava deși vremea era prielnică pentru o operațiune de salvare.

Autoritățile de la Sofia au trimis nave de salvare la opt zile după eșuarea vasului dar acestea erau dotate cu echipament inadecvat pentru descărcarea ureei, aceasta începând să se scurgă în mare.

Ministerul Mediului din Bulgaria a confirmat poluarea apei mării cu nitrat provenit din încărcătura navei, potrivit site-ului bnr.bg, citat de Rador. Operațiunea de salvare a fost sistată la ordinul ministrului bulgar al mediului.

Impasul privind salvarea navei și eșecul operațiunii de salvare au dus la demiterea directorului Administrației Maritime din Bulgaria, Zhivko Petrov.

„Am identificat o lipsă de pregătire gravă din partea agenției”, a declarat ministrul transportului Hristo Aleksiev după ce Petrov afirmase cu o zi în urmă că nu știa că ureea se va scurge în mare odată cu descărcarea navei și a pretins că încărcătura acesteia nu este toxică.

Aleksiev a anunţat formarea unui comandament de criză, afirmând că „avem mai multe priorităţi – mediul şi sănătatea oamenilor, precum şi o operaţiune de evacuare a echipajului, dacă vremea se înrăutăţeşte”.

Ministrul mediului Asen Licev a dat asigurări că nu va fi permisă nicio catastrofă ecologică.

„Reprezentanţii Ministerului Mediului se află la faţa locului şi vă garantez că indiferent ce planuri au făcut colegii din Ministerul Transporturilor, nu vom permite să fie provocate daune mediului înconjurător, să se creeze riscuri pentru sănătatea populaţiei şi să fie pusă în pericol zona protejată”,

Însă după ce au ratat ocazia de a goli nava de încărcătura sa timp de aproape o săptămână, condițiile meteorologice sunt acum proaste pentru o operațiune de salvare și valurile înalte împing nava înspre stânci.

Marina bulgară speră să stabilizeze nava cu ajutorul unor ancore care să prevină distrugerea acesteia din cauza vremii proaste. O nouă tentativă de a descărca ureea ar urma să fie demarată după această operațiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:15:10

Ivaylo Petev şi Mihai Căpăţînă au prefaţat meciul „U”...

Universitatea Craiova şi Rapid se întâlnesc sâmbătă, de la...

ȘTIRI GdS