14 C
Craiova
luni, 27 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitatePercheziţii la poliţişti de frontieră de la Petea, suspectaţi că primeau mită

Percheziţii la poliţişti de frontieră de la Petea, suspectaţi că primeau mită

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) fac, joi, nouă percheziţii în judeţele Maramureş şi Satu mare, inclusiv la imobile ale unor poliţişti de frontieră de la Petea şi la clădiri ale Sectorului Poliţiei de Frontieră Petea, într-un dosar în care mai mulţi poliţişti de frontieră sunt suspectaţi că au cerut şi au primit de la şoferi sume de bani pentru a nu lua măsurile legale în cazul unor pasageri care veneau în România din ţări de unde se impunea carantina. Un poliţist de frontieră a fost prins în flagrant la Petea, când primea 200 de euro pentru ca anumite persoane să nu fie plasate în carantină. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a anunţat că se dezice de lucrătorii instituţiei care încalcă legea şi că a sesizat DGA pentru a face cercetări în acest cazm scrie News.ro.

Potrivit DGA, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare, la delegarea şi sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pun în executare nouă mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Satu Mare şi Maramureş, la mai multe imobile ale unor poliţişti de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei – SPF Petea, precum şi la alte persoane, dar şi la imobile aparţinând SPF Petea.

„Activităţile se desfăşoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autorităţile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupţie (luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită), dar şi alte infracţiuni (fals informatic, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată), săvârşite de agenţi de poliţie de frontieră cu funcţii de execuţie, în legătură cu pretinderea şi primirea, în mod direct sau prin intermediul conducătorilor auto ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din ţări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României”, arată DGA.

Cel mai recent caz, în dimineaţa percheziţiilor

Tot joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, din judeţul Satu Mare, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz, au prins în flagrant un agent de poliţie de frontieră în timp ce primea suma de 200 de euro pentru ca unele persoane să nu fie introduse în carantină.

La activităţile de procedură penală participă inclusiv lucrători din cadrul DGA – Structura Centrală şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Bihor, Cluj, Sălaj şi Maramureş.

În cauză se beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale – SOS Satu Mare şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Conducerea ITPF Sighetu Marmaţiei a sesizat DGA – SJA Satu Mare cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de către lucrători din cadrul PTF Petea, judeţul Satu Mare, în vederea derulării activităţilor specifice potrivit competentelor.

„De asemenea, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei se dezice de lucrătorii instituţiei care încalcă legea, iar în funcţie de rezultatele cercetării desfăşurate de către autorităţile competente şi de calitatea procesuală a lucrătorilor, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu Legea 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului”, se arată într-un punct de vedere transmis de ITPF Sighetu Marmaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS