12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul coronavirus: Comisia semnează un contract pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali

Noul coronavirus: Comisia semnează un contract pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali

Comisia a semnat cu compania farmaceutică Eli Lilly un contract-cadru de achiziție comună vizând furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții afectați de noul coronavirus.

Aceasta este cea mai recentă evoluție în ceea ce privește constituirea primului portofoliu, constând în cinci mijloace terapeutice promițătoare, anunțat de Comisie în iunie 2021, în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19. În prezent, medicamentul face obiectul revizuirii datelor sale pe măsură ce sunt disponibile, de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Optsprezece state membre au aderat la achiziția comună pentru achiziționarea a maximum 220 000 de cure de tratament.

Deși vaccinarea rămâne cel mai puternic atu atât împotriva virusului, cât și a variantelor sale, mijloacele terapeutice curative joacă un rol esențial în răspunsul la pandemia de COVID-19. Acestea contribuie la salvarea de vieți, la accelerarea vindecării, la reducerea duratei spitalizării și, în cele din urmă, la reducerea sarcinii suportate de sistemele de sănătate.

Combinație de doi anticorpi monoclonali

Produsul realizat de compania Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc mare de a face o formă severă de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

În temeiul Acordului privind achizițiile publice comune la nivelul UE, Comisia Europeană a încheiat până în prezent aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, cu o valoare cumulată de peste 12 miliarde EUR. În temeiul contractului-cadru de achiziție comună încheiat cu Eli Lilly, statele membre pot achiziționa produsul combinat constând în bamlanivimab și etesevimab dacă și atunci când este necesar, după ce produsul a primit fie o autorizație de introducere pe piață condiționată la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente, fie o autorizație de utilizare în situații de urgență în statul membru în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS