21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Un miliardar și trei cetățeni obișnuiți au ajuns în spațiu cu prima rachetă lansată de Musk

(VIDEO) Un miliardar și trei cetățeni obișnuiți au ajuns în spațiu cu prima rachetă lansată de Musk

-

Echipajul capsulei spațiale Inspiration4, format dintr-un miliardar și trei „cetățeni obișnuiți”, se află pe orbită, la 575 de km deasupra planetei, după ce a decolat în cursul nopții de la Centrul Spațial Kennedy cu ajutorul unei rachete furnizată de compania SpaceX.

Aceasta este o misiune mai ambiţioasă şi mai plină de riscuri decât cele efectuate de miliardarii Richard Branson şi Jeff Bezos, din iulie.

Comandantul zborului este Jared Isaacman, un pilot experimentat şi fondatorul unei companii de procesare a plăţilor. Hayley Arceneaux, de 29 de ani, este asistentă medicală şi supravieţuitoare a cancerului osos, și a fost desemnată pentru acest zbor pentru că reprezintă speranţa. Christopher Sembroski este un veteran al US Air Force și lucreaază ca inginer spațial la Lockheed Martin. A patra membră a echipajului este Sian Proctor, profesor de geologie şi artist.

Misiunea este o etapă importantă pe piața turismului spațial, după un deceniu de pauză.

După această misiune vor avea loc două vizite private pe Stația Spațială Internațională (ISS) – una în octombrie, cu un regizor rus de film și o actriță, și o a doua în perioada Anului Nou.

Echipajul Inspiration4 a avut șase luni de instruire intensivă, dar sistemele informatice de la bord vor fi supravegheate de echipele SpaceX de la sol.

Chiar dacă nu au o destinație anume, cei patru vor efectua experimente științifice. Unii comentatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra climatului terestru al zborurilor spațiale ca acesta.

Racheta Falcon-9 a SpaceX folosește drept combustibil kerosen foarte rafinat, care produce dioxid de carbon (CO₂), împreună cu oxizi de azot, care contribuie, de asemenea, la încălzirea globală. Emisiile de la lansările de rachete rămân mici în comparație cu cele ale industriei aviatice, dar se preconizează că vor crește.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:16

(VIDEO) Continuă căutarea persoanei căzute în râul Olt

Căutarea persoanei căzută în râul Olt, în zona barajului...

ȘTIRI GdS