21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul gazelor a crescut cu peste 30% într-o lună

Prețul gazelor a crescut cu peste 30% într-o lună

Prețul gazelor naturale tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri au crescut la valori de peste 300 de lei/MWh.

Pe Piața GasForward, unde su, iar în septembrie urcau la nt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh, potrivit stiripesurse.ro.

În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh

În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh.

Prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Conform datelor furnizate de asociație, prețurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preț stabilit că urmare a ponderii mare a gazelor din import și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile produselor petroliere, care atunci, că și acum, au atins valori foarte mari.

Situația actuală a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori

Situația actuală a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori, dintre care pot fi evidențiate creșterea prețului gazelor pe bursele din Europa, creșterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an, exportul gazelor naturale românești, precum și Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la prețul de referință din luna anterioară și care a determinat că în lunile de vară, când prețurile la gaze scădeau să se mențină mult mai ridicate.

Aceasta este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi

Asociația notează că aceasta este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani.

Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpărați puțin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpărați peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpărați circa 16.000 mc de gaze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS