16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima mutare a PNL pentru revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului

Prima mutare a PNL pentru revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului

După episodul evacuării lui Florin Roman de la prezidiu ședinței comune a Parlamentului, PNL vrea să o schimbe pe Anca Dragu din funcția de președinte al Senatului. În acest sens, vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu cere conducerii camerei superioare se verifice de ce şedinţa de plen reunit a fost condusă de doi reprezentanții ai USR-PLUS, potrivit Hotnews.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu a solicitat, luni, Birourilor permanente ale Parlamentului sancţionarea parlamentarilor AUR implicaţi în „agresiunea” asupra liberalului Florin Roman din şedinţa de plen reunit de săptămâna trecută şi delimitarea publică de astfel de comportamente.

Totodată, Gorghiu solicită să se verifice de ce şedinţa de plen a fost condusă de doi reprezentanţi ai USR PLUS, respectiv Anca Dragu, din partea Senatului, şi Cristina Prună, din partea Camerei Deputaţilor, deşi liberalul Florin Roman fusese mandatat de către preşedintele Camerei, Ludovic Orban.

„…solicit să mi se comunice documentul în baza căruia şedinţa de plen reunit a fost condusă de doamna preşedinte Anca Dana Dragu din partea Senatului şi de doamna vicepreşedinte Cristina-Mădălina Prună din partea Camerei Deputaţilor. În cazul în care acest document nu există, solicităm Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să decidă cine se face vinovat de încălcarea Regulamentului”, mai arată Gorghiu în scrisoare.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că liberalii din tabăra lui Florin Cîțu intenționează să strângă semnături pentru revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului. Aceleați surse susțin că mai mulți senatorii PSD au fost sunați pentru a fi întrebați dacă susțin demersul și dacă sunt dispuși să semneze pentru inițierea demersului.

Ce spune Anca Dragu despre intenția liberalilor

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că schimbarea sa din funcţie este o procedură „destul de complexă” şi că implică şi acordul USR PLUS, partid din care face parte.

„În primul rând, procedura aceasta de demitere e una foarte complexă. Nu e aşa că doreşte cineva de la PNL să îmi ia funcţia şi chiar se poate. Este o procedură destul de complexă. Trebuie şi partidul USR PLUS să fie de acord cu acest lucru. Adică, să ne înţelegem, nu e chiar atât de simplu. Desigur, am văzut că ei pot face multe abuzuri. Şi nu cred că ceva îi va opri să continue acest şir lung de abuzuri”, a arătat Anca Dragu, într-o declaraţie acordată presei.

Întrebată de reporteri dacă a discutat cu reprezentanţii PSD, în eventualitatea unui demers care ar putea viza schimbarea sa din funcţie, Dragu a replicat: „Nu am discutat cu cei din PSD despre o posibilă schimbare a mea din funcţie. Ce să le spun? Dacă asta consideră PNL – că trebuie să voteze împreună cu PSD pentru schimbarea preşedintelui Senatului… asta e”, a declarat Anca Dragu.

Reamintim că ședinţa celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu scandal. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL), a fost evacuat de la prezidiu ședinței după ce în mod repetat i s-a cerut cedare microfonului. Președintele Camerei, Ludovic Orban a lipsit de la ședința de plen dar i-a delegat atribuţiile sale lui Florin Roman.

Conform cutumei parlamentare, președinții celor două Camere ale Parlamentului conduc pe rând ședințele de plen comun. Pentru plenul comun în care s-a citit moțiunea era rândul Ancăi Dragu pentru a prezida ședința.

Cum poate fi revocat președintele Senatului

Revocarea din funcție a președintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor sau la cererea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.
Revocarea poate fi cerută în cel puțin una dintre următoarele împrejurări:
a) încalcă prevederile Constituției;
b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS