10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBobby Păunescu, despre vânzarea OMV Petrom: „Această companie nu poate fi vândută unei alte țări, trebuie să fie a statului român”

Bobby Păunescu, despre vânzarea OMV Petrom: „Această companie nu poate fi vândută unei alte țări, trebuie să fie a statului român”

Omul de afaceri Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, trage un semnal de alarmă în legătură cu pericolul pe care l-ar reprezenta pentru România vânzarea OMV Petrom. 

„Există un zvon în legătură cu vânzarea OMV Petrom, apărută în străinătate, care nu a fost comentată de președintele OMV, acesta refuzând să spună dacă este adevărat că se vinde”, a afirmat Bobby Păunescu, duminică seara, la o emisiune la B1.

Primele informații că OMV ar putea renunța la acțiunile pe care le deține la compania românească Petrom au apărut în aprilie acest an, apoi și în această vară, în presa austriacă. Analiștii economici și specialiștii în energie spun că în cazul renunțării, acțiunile ar putea ajunge la rușii de la Gazprom sau la ungurii de la MOL. În România există deja îngrijorarea că Gazprom, rus, care este un partener al  OMV sau MOL, maghiar, ar putea avea în acest fel acces chiar la resursele de petrol ale țării.

Bobby Păunescu spune că nu crede că OMV „poate purta discuții fără aprobare la bursă.

Asta inseamna pușcărie. Se poate, dar nu cred. Se poate fără să aibă discuti împreuna. Poate a auzit ca unii vor sa ofere de trei ori valoarea… (…). E penal dacă știi ca urmeaza o tranzactie si nu o comunici, tu ai niste clienti ai tai, si se incepe inaintea tranzactiei celei mari… Nu cred ca nu exista o clauza… sau atunci cel care a facut contractul se duce la puscarie. pentru că preempțiunea este a statului român. Cea mai importantă companie a statului român, dacă se vinde… trebuie să fie a statului român”.

„Această companie nu poate fi vândută unei alte tari, daca nu avem preemptiune, este grav. Daca nu există contract, e greu. Putem pierde cea mai importanta bogăție a tarii, economica.

Nu poate să fie o discutie intre cele doua companii, ar trebui sa intre la puscarie, asa e legea pe companiile internationale. Romania daca nu are bani, trebuie sa faca rost”, a afirmat Bobby Păunescu.

”România ar trebui să  recupereze.”

„Mergând mai departe, probabil că, neavând loc nicio discutie si ca sa nu strice relațiile cu un posibil cumpărător, nu a vrut sa discute sub nicio forma. Daca a purtat o discutie inainte să poarte discutia, trebuia sa anunte, actionarii, auditorii, pe cei care au preemptiunea. România ar trebui să  recupereze. (…)  Atunci când vinzi o companie te intereseaza veniturile la vanzare, sa fie valoarea cat mai mare”, a mai spus Păunescu

„Din fericire, la ministerul Economiei si Energiei e cinvea care se pricepe si nu poate lasa asa ceva”, a mai spus Păunescu, făcând referire la declarațiile lui Virgil Popescu. Ministrul a anunțat în august că „OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român. Nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deţine la rândul ei acorduri petroliere“.

„Cred că și președintele României, când e clară situația, să spună daca există pericolul clar, dacă serviciile de informatii dau informații că România este slabă pe această tranzacție, președintele trebuie să spună”, a spus Bobby Păunescu, adăugând că „dacă încalci o clauza contractuala , se anuleaza …, dacă incalci dreptul de preemptiune sau faci un lucru pe care nu-l anunți”, a mai adăugat Bobby Păunescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS