22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru al sănătății din Franta, pus sub acuzare pentru modul în care a gestionat pandemia

Fostul ministru al sănătății din Franta, pus sub acuzare pentru modul în care a gestionat pandemia

Agnes Buzyn, fosta titulară a portofoliului sănătății din Franța, a fost inculpată pentru modul în care s-a pregătit pentru pandemia de COVID-19. Acuzația principală care i se aduce este „punerea în pericol a vieţilor altor persoane”, informează Digi24.

Este unul din primele cazuri pe plan mondial în care un înalt responsabil din sectorul public este tras la răspundere legal pentru modul de gestionare a crizei coronavirusului, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Aspectele avute în vedere în ancheta din Franţa rezonează însă cu întrebările care se pun în multe alte ţări – a fost guvernul suficient de pregătit pentru a înfrunta o pandemie? Multiplele schimbări de abordare, inclusiv în ceea ce priveşte, de exemplu, purtarea măştii, au reflectat evoluţiile ştiinţei sau doar deficienţe în plan politic?

Agnes Buzyn a fost audiată vineri de magistraţii Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), iar la final i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile.

Punerea sub acuzare a ministrului intervine într-un vast dosar în care este analizat modul în care guvernul francez a anticipat și apoi a gestionat zilnic pandemia de COVID-19.

Aproape 6,9 milioane de oameni s-au infectat, iar peste 115.000 dintre ei au murit în Hexagon din cauza virusului SARS-CoV-2.

Autoritățile franceze au fost criticate pentru că nu au luat măsuri mai din timp pentru a limita dezastrul făcut de pandemie.

Agnes Buzyn, ministru al sănătăţii din mai 2017 până în februarie 2020, a demisionat la începutul pandemiei pentru a candida la Primăria Parisului, după retragerea candidatului LREM (partidul de guvernământ), Benjamin Griveaux, în urma unui scandal sexual. Ea nu a câştigat însă cursa, fiind numită, în schimb, în ianuarie, la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, responsabilă cu monitorizarea afacerilor internaţionale.

Dat fiind că este vorba de o anchetă mai vastă asupra gestionării pandemiei de către guvernul francez, este de aşteptat ca şi succesorul lui Agnes Buzyn, Olivier Veran, să fie audiat în cursul următoarelor săptămâni de magistraţii care examinează plângerile împotriva miniştrilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS