5.3 C
Craiova
marți, 19 octombrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateAdministraţia Biden dă în judecată statul Texas, pentru a bloca interzicerea avorturilor

Administraţia Biden dă în judecată statul Texas, pentru a bloca interzicerea avorturilor

Administraţia Biden a dat în judecată joi statul Texas, încercând să blocheze aplicarea unei noi legi care interzice aproape în totalitate avorturile, democraţii fiind îngrijoraţi că dreptul la avort stabilit în urmă cu 50 de ani ar putea fi în pericol, informează News.ro.

Curtea Supremă a SUA a permis săptămâna trecută legea din Texas care interzice avortul după aproximativ şase săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să-şi dea seama că sunt însărcinate.

Decizia a reprezentat o victorie majoră pentru conservatori, care au încercat să interzică procedura încă de la decizia judecătorească din cazul Roe v. Wade din 1973, care a stabilit dreptul constituţional la avort.

Preşedintele Joe Biden a avertizat că legea va provoca un ”haos neconstituţional”, deoarece se bazează pe aplicarea ei de către cetăţeni privaţi, prin intentarea unor procese civile împotriva persoanelor care ajută o femeie să avorteze după şase săptămâni, indiferent dacă este vorba de un medic care efectuează procedura sau de un taximetrist care conduce o femeie la o clinică.

„Intenţia evidentă şi recunoscută în mod expres a acestui sistem legal este de a împiedica femeile să îşi exercite drepturile constituţionale”, a declarat procurorul general Merrick Garland într-o conferinţă de presă. El a adăugat că legea este ”în mod clar neconstituţională”.

Legea permite persoanelor care dau în judecată să primească recompense de cel puţin 10.000 de dolari şi nu face excepţii în cazurile de viol sau incest, deşi există unele excepţii foarte restrânse pentru sănătatea mamei.

Guvernatorul Texasului crede că legea va elimina violatorii

Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a apărat legea săptămâna aceasta, spunând că statul ”va elimina toţi violatorii”.

„Statele Unite au autoritatea şi responsabilitatea de a se asigura că Texasul nu poate … priva indivizii de drepturile lor constituţionale prin adoptarea unui sistem legal conceput special pentru a se sustrage mecanismelor tradiţionale de control judiciar federal”, a declarat Departamentul de Justiţie.

Decizia Curţii Supreme de a nu bloca legea din Texas i-a lăsat pe activiştii pentru drepturile avortului îngrijoraţi de faptul că instanţa, în care conservatorii deţin o majoritate de 6-3, ar putea fi deschisă răsturnării legii Roe atunci când va audia un caz care implică o interdicţie de avort din Mississippi, la sfârşitul acestui an.

Majoritatea americanilor consideră că avortul ar trebui să fie legal

Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acesta, încercând să blocheze o măsură a unui guvern al unui stat federal controlat de republicani.

Departamentul de Justiţie a dat în judecată Georgia în iunie, contestând noua lege electorală a statului.

Într-un alt semn al presiunii administraţiei privind drepturile la avort, vicepreşedinta Kamala Harris trebuia să se întâlnească joi cu reprezentanţi medicali specializaţi în avorturi şi  reproducţie.

Majoritatea americanilor consideră că avortul ar trebui să fie legal, potrivit unui sondaj Reuters / Ipsos. Aproximativ 52% au spus că ar trebui să fie legal în majoritatea sau în toate cazurile, doar 36% spunând că ar trebui să fie ilegal în majoritatea sau în toate cazurile.

Avortul rămâne totuşi o problemă profund polarizantă, majoritatea democraţilor susţinând drepturile la avort şi o majoritate a republicanilor fiind împotrivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un copil a căzut într-o groapă săpată pentru a...

Un copil a suferit arsuri la un picior după...

ȘTIRI GdS