3.8 C
Craiova
miercuri, 8 decembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateStare de urgență în sănătatea publică din cauza COVID, în Republica Moldova

Stare de urgență în sănătatea publică din cauza COVID, în Republica Moldova

Ministrul sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că începând de joi, 10 septembrie, se instituie starea de urgență în sănătate publică, din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Starea de urgență este valabilă până la sfârșitul lunii octombrie și intervine în condițiile în care miercuri s-au înregistrat 790 de cazuri noi de COVID, în condițiile în care Republica Moldova numără o populație de circa 4 milioane de locuitori. Rata bazală de reproducere a virusului a ajuns în ultimele șapte zile la 1,41, potrivit Digi24.

„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a spus Ala Nemerenco.

Autoritățile medicale estimează că următoarele săptămâni vor fi „destul de periculoase”

Ea a spus că autoritățile medicale estimează că următoarele săptămâni vor fi „destul de periculoase”.

Este pentru a treia oară de la începutul pandemiei când în Republica Moldova se instituie stare de urgență în sănătatea publică. 

Potrivit agora.md, în perioada instituirii stării de urgență în sănătate publică, Comisia națională extraordinară de sănătate publică sau comisia teritorială extraordinară de sănătate publică are dreptul să adopte anumite decizii, precum: instituirea unor condiții speciale de activitate, de viață și deplasare pentru persoanele fizice și juridice; utilizarea tuturor resurselor și mijloacelor disponibile pentru organizarea măsurilor de răspuns; solicitarea ajutorului autorităților centrale sau al autorităților locale.

Începând cu 11 septembrie, persoanele care au vârsta de peste 18 ani vor avea acces la evenimentele desfășurare în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimente în spații închise, precum cluburile de noapte, teatrele, cinematografele, doar în baza certificatului de vaccinare, test negativ PCR efectuat în ultimele 72 de ore, rezultat negativ al unui test antigen rapid efectuat în ultimele 48 de ore, certificat de trecere prin boală sau act care confirmă prezența anticorpilor, valabil cel mult 90 de zile de la efectuarea investigației, a anunțat ministrul sănătății din Republica Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ce taxe se vor plăti în Craiova, în 2022

Taxa pentru folosirea stadionului de atletism pentru evenimente atletice şi maratoane internaţionale a fost redusă la jumătate, pentru anul 2022.

ȘTIRI GdS