5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateItalia: Parlamentul urmează să decidă legalizarea creșterii plantelor de canabis

Italia: Parlamentul urmează să decidă legalizarea creșterii plantelor de canabis

Creșterea în casă a până la patru plante de canabis nu va fi considerată o infracțiune dacă parlamentul italian va aproba un proiect de lege care a primit deja avizul Comisiei juridice a Camerei Deputaților, anunță La Stampa, potrivit G4media.

Alcătuit din cinci articole, documentul își propune să modifice legile care reglementează drogurile, iardupă votarea textului de bază, va fi stabilit un termen limită pentru depunerea amendamentelor. Apoi, proiectul va trece la Parlament pentru votul final.

«Ius Soli (n.r. un poriect de lege care prevede ca cetățenia italiană să fie dobândită prin naștere de la un părinte sau datorită unui strămoș care a deținut-o), Ddl Zan (n.r. un proiect de lege ce prevede un pachet de măsuri împotriva discriminării) și astăzi, cultivarea canabisului acasă. Dacă acestea sunt prioritățile de guvernare ale PD și Mişcării 5 Stele, atunci Italia are o problemă », a comentat Matteo Salvini, liderul formaţiunii Liga Nordului,  după aprobarea textului de bază despre canabis.

”Această lege are ca scop și combaterea traficului de droguri

Noutatea prevede autorizarea cultivării pentru uz personal a până la patru răsaduri: „Persoanele majore sunt autorizate să cultive și să dețină pentru uz personal nu mai mult de patru plante feminine de canabis, adecvate și destinate producției de substanțe narcotice și a produsului obținut din acestea”.

Promotorul proiectului, grupul Mișcarea 5 Stele (M5S), susține că obiectivul legii este lupta împotriva traficului de droguri. „Această lege are ca scop și combaterea traficului de droguri, mai ales în cazul marilor organizații criminale care dețin controlul”, spune Eugenio Saitta, șeful grupului M5S din Comisia Juridică a Camerei. Potrivit deputatului, textul va favoriza și utilizarea terapeutică a canabisului, din care se obțin preparate fitoterapeutice utilizate ca paliativ pentru cei care suferă de unele boli degenerative: „Ne gândim şi la utilizarea terapeutică în cazul bolilor grave, știind perfect de bine că în afara suferințelor bolnavilor, există marile probleme legate de aprovizionare, raportate în mod repetat de pacienți. Ne întrebam de mai mult timp de ce nu ar trebui să-i ajutăm pe cei care suferă».

Liga Nordului: „Este preludiul legalizării”

„Liga respinge ceea ce este evident preludiul legalizării”, a declarat Roberto Turri, liderul Ligii Nordului în Comisia Juridică. ”Propunerile noastre, cuprinse în prevederile Droga zero, nu au fost ascultate, însă noi continuăm să avem convingerea fermă că cei care vând droguri, vând moartea. Vom continua să luptăm pentru a apăra acest principiu”, a mai spus Turri.

Se propune, de asemenea, creșterea pedepselor pentru fapte legate de traficul și deținerea în scopul vânzării de droguri de la șase, la zece ani. În plus, se introduce o separare în legislație între diferitele categorii de substanțe narcotice, o diversitate deja acceptată de Curtea Constituțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS