5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfganistan: ONU, îngrijorată în legătură cu restricţiile impuse drepturilor femeilor

Afganistan: ONU, îngrijorată în legătură cu restricţiile impuse drepturilor femeilor

Talibanii asigură „că drepturile femeilor vor fi respectate în cadrul islamului, dar în fiecare zi primim informări despre un regres” în legătură cu aceste drepturi, a declarat miercuri o responsabilă a ONU stabilită la Kabul, citată de France Presse.

Astfel, „este interzis femeilor să plece de acasă fără mahram” (un bărbat de încredere al familiei), a detaliat Alison Davidian, reprezentant adjunct în Afganistan al entităţii Naţiunilor Unite UN Women, în timpul unei videoconferinţe de presă cu jurnalişti la New York.

„În unele provincii, ele au încetat să mai meargă la muncă”, s-a plâns ea.

Potrivit responsabilei ONU, anunţând cu o zi înainte un guvern format exclusiv din membri de sex masculin ai mişcării islamiste, talibanii „au ratat o oportunitate critică de a arăta lumii că s-au angajat cu adevărat în crearea unui guvern incluziv şi a unei societăţi prospere”.

„Acum este momentul ca talibanii să arate că guvernează în numele tuturor afganilor”, a insistat Alison Davidian.

UN Women este o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeilor din întreaga lume.

Când s-au aflat prima dată la putere (1996-2001), islamiştii talibani au încălcat drepturile femeilor care erau aproape excluse din spaţiul public. Multe femei afgane, precum şi comunitatea internaţională, se tem că acelaşi lucru se va întâmpla din nou. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS