17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTalibanii au reținut la sol 6 avioane care urmau să evacueze 1600 de persoane

Talibanii au reținut la sol 6 avioane care urmau să evacueze 1600 de persoane

Șase avioane care urmau să efectueze curse charter de evacuare a circa 1600 de persoane – inclusiv 100 de americani – din Afganistan au fost reținute la sol de talibani, în timp ce aceștia poartă negocieri cu Departamentul de Stat al SUA, a declarat pentru Newsweek un oficial al unui ONG implicat în operațiunile de evacuare.

Pasagerii au fost împiedicați să urce în avioanele care staționau în orașul Mazar-i-Sharif, cursele fiind închiriate de Mercury One, o organizație caritabilă fondată de Glenn Beck, fondatorul unei rețele radio-tv.

Misiunea de salvare Mercury One a închiriat șase avioane – două Airbus 340 și patru Boeing 737 – de la Kam Air, cea mai mare companie aeriană afgană, acestea urmând să efectueze opt zboruri de evacuare către un stat din regiunea Golfului.

Oficialul ONG citat mai spune că talibanii au reținut la sol avioanele pe fondul unor dificultăți în negocierile cu Departamentul de Stat și că gestul lor se dorește a ”grăbi” decizia SUA de a răspunde solicitării financiare a afganilor în schimbul aprobării de a decola.

Informațiile anterioare indicau faptul că la bordul avioanelor urmau să urce sute de afgani, dintre care mulți nu aveau vize sau pașapoarte, aceștia fiind în prezent ”ostatici”, potrivit congressman-ului Michael McCaul.

Șeful Statului Major al Casei Albe, Ron Klain, a declarat duminică CNN că „în jur de 100” de cetățeni americani se află încă în Afganistan.
Zborurile de evacuare au costat organizația de caritate Mercury One 750.000 de dolari fiecare, organizația strângând până acum din donații peste 28 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS