22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmagii aduse actorului Ion Caramitru

Omagii aduse actorului Ion Caramitru

Moartea lui Ion Caramitru este o pierdere uriașă pentru teatrul românesc, iar atât oficiali, cât și oameni de teatru au trimis omagii. Ion Caramitru este o emblemă care nu poate fi înlocuită, a declarat duminică la Digi24 actorul Victor Rebengiuc, care a mărturisit că este profund îndurerat și a evocat prietenia sa îndelungată cu Ion Caramitru.

„Eu cu Caramitru am fost prieteni și încă sunt și voi fi. E o pierdere uriașă pentru teatrul românesc, este o emblemă care a picat în momentul ăsta și care nu poate fi înlocuită. Un actor mare, un regizor deosebit, fondatorul UNITER, directorul Teatrului Național”, a spus, cu vocea gâtuită de emoție, actorul Victor Rebengiuc.

El a amintit că Ion Caramitru este cel care a reconstruit clădirea Teatrului Național, care stătea să se dărâme, pentru că fusese mutilată de Ceaușescu.

El a povestit că se întâlnise ultima oară cu Ion Caramitru la începutul lui iulie. Întrebat dacă știa că este bolnav, Victor Rebengiuc a spus: „Habar n-am avut, nici el nu a știut că e bolnav! Eu am vorbit cu el când s-a întors din Elveția, am vorbit la telefon, era la Moeciu, la odihnă. Am vorbit ce faci, cum faci, cum a fost în Elveția, mă rog…

Soția lui, Mihaela, mi-a spus că după convorbirea asta, la scurt timp, câteva ore poate, a dat niște semne, a început să vorbească puțin necontrolat, spunea lucruri neinteligibile, dar i-a trecut. Imediat ce și-a dat seama că este grav s-a suit în mașină și a venit la București, a intrat în spital și de atunci și până acum a fost în spital”, a relatat Victor Rebengiuc. 

Omagii aduse maestrului

Printre cei care au transmis condoleanțe sunt Radu Afrim, Oana Pellea, Nicu Alifantis, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Actrița Oana Pellea a numit ziua de duminică, în care au murit și Ion Caramitru, și Ivan Patzaichin drept una dintre cele mai urâte din viața sa. Ea i-a mulțumit lui Ion Caramitru pentru tot ce-a făcut pentru teatrul românesc.

Regizorul Radu Afrim a scris că abia acum se va vede ce a însemnat Caramitru pentru breaslă, în primul rând echilibru. A povestit momente în care intra în biroul directorului TNB încărcat cu probleme și ieșea liniștit, de încrederea pe care Caramitru o avea în el și libertatea pe care i-o oferea.

Ion Caramitru este decorat de presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, marti, 21 martie 2017. Inquam Photos / George Calin

Nicu Alifantis a spus că este o uriașă pierdere pentru teatrul românesc: “Mulţumesc, Pino pentru tot ce-ai făcut pentru noi”, a adăugat Alifantis.

Ștefan Bănică Jr. a numit-o o duminică neagră. “E prea mult”, a scris Bănică.

Și Casa Regală a reacționat. L-a numit pe Caramitru un devotat și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei.

În anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

Șeful statului și premierul Florin Cîțu au transmis un mesaj de condoleanțe după vestea morții lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS