22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua Zeelandă modifică legislația antiteroristă după atacul armat de vineri

Noua Zeelandă modifică legislația antiteroristă după atacul armat de vineri

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a promis sâmbătă modificarea legislaţiei antiteroriste a ţării, la o zi după un atac cu cuţitul într-un supermarket din Auckland, în care au fost rănite şapte persoane, scrie Hotnews.

Bărbatul responsabil de atac, un srilankez care venise cu viză de student în Noua Zeelandă în 2011, a fost împuşcat mortal de poliţiştii însărcinaţi cu supravegherea lui. Simpatizant ISIS, atacatorul fusese eliberat din închisoare în iulie.

Proiectul de lege care incriminează plănuirea unui atac terorist se află acum în parlament, iar Jacinda Ardern a promis că va fi adoptat până la sfârşitul lunii.

Agresorul era cunoscut pentru ideile sale inspirate de Statul Islamic şi fusese în faţa instanţelor de judecată de câteva ori, a spus Ardern. El fusese eliberat din închisoare în iulie şi plasat de atunci sub supravegherea acoperită a poliţiei.

”Agenţiile au folosit orice instrument le era disponibil pentru a-i proteja pe oameni de acest individ”, a insistat şefa guvernului. Cinci dintre persoanele rănite sunt în continuare în spital, trei în stare critică, a precizat ea.

Comisarul de poliţie Andrew Coster a declarat că forţele de ordine nu aveau o bază legală pentru a-l reţine pe bărbat înainte de atac, dar că nivelul de supraveghere sub care a fost plasat acesta a fost ‘foarte neobişnuit’ pentru poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS