7.6 C
Craiova
miercuri, 5 octombrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateJoe Biden promite că va apăra dreptul femeilor de a avorta şi critică legea intrată în vigoare în Texas

Joe Biden promite că va apăra dreptul femeilor de a avorta şi critică legea intrată în vigoare în Texas

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a promis miercuri că va apăra dreptul femeilor de a avorta şi a criticat ferm o lege extrem de restrictivă intrată în vigoare în Texas.

„Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut în verdictul Roe v. Wade”, a spus Biden într-un comunicat, cu referire la decizia din 1973 a Curţii Supreme ce a statuat dreptul la avort în toate statele americane, conform Digi24.

„Administraţia mea este foarte ataşată” de acest drept, „îl vom proteja şi apăra”, a promis Biden.

Legea din Texas interzice avortul începând cam din a şasea săptămână de sarcină

Legea din Texas, care face obiectul unui recurs în regim de urgenţă în faţa Curţii Supreme, interzice avortul din momentul în care bătăile de inimă ale fătului sunt perceptibile, adică începând cam din a şasea săptămână de sarcină, chiar dacă aceasta a rezultat dintr-un viol sau incest.

Fapt unic, legea intrată în vigoare în Texas le încredinţează exclusiv cetăţenilor misiunea de a o face respectată, dându-le posibilitatea să dea în judecată orice persoană sau organizaţie care le-ar ajuta pe femei să avorteze dincolo de acest termen.

Lega „va afecta semnificativ accesul femeilor la îngrijirile medicale de care au nevoie, mai ales în comunităţile de culoare sau cu venituri reduse. Şi, în mod scandalos, ea deleagă cetăţenilor privaţi urmărirea în justiţie împotriva celor despre care cred că au ajutat” o femeie să avorteze, a mai arătat preşedintele în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS