22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza din Coaliție: Cîțu cere de la USR o nouă propunere de ministru la Justiție

Criza din Coaliție: Cîțu cere de la USR o nouă propunere de ministru la Justiție

​​Liberalii și USR-PLUS întorc pe toate fețele situația din Coaliție după mutarea de forță a lui Florin Cîțu care l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion. O ședință cu cărțile pe față așteptată de oamenii lui Dan Barna astăzi este deocamdată sub semnul întrebării. Deocamdată, nu este convocată și sunt puține șanse ca liderii Coaliției să aibă loc imediat, mai ales că Kelemen Hunor nu este în București.

Cele mai importante momente ale crizei din coaliție.

UPDATE 11.51 

Potrivit unor surse participante, Florin Cîțu le-ar fi spus liberalilor reuniți în Biroul Permanent că va face o nominalizare pentru Ministerul Justiției când USR-PLUS îi va trimite o propunere. Până la această oră, Klaus Iohannis nu a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion.

UPDATE 11.10

Ludovic Orban a anunțat că nu participă la BPN, convocat din nou de Cîțu fără a-l consulta: ”Fără să fiu informat, colegii ai mei au convocat BPN, ignorând preşedintele partidului. „Am decis să nu particip la această şedinţă de care nu am fost informat, nu am putut verifica dacă se întrunesc condiţiile statutare. Doresc să convoc BPN, dar îmi doresc ca această convocare să permită participarea tuturor colegilor din BPN. Până la convocarea BPN îmi doresc să am o discuţie cu premierul Cîţu şi cu toţi actorii implicaţi în această criză politică”.

”Fac un apel către premierul Cîţu şi colegii din PNL să înţeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect faţă de partenerii de guvernare, dar în primul rând presupune responsabilitate faţă de cetăţean. Nu putem din motive conjucturale să aruncăm în aer unitatea coaliţiei. Fac apel la colegii din USR-PLUS să înţeleagă să nu pună presiune asupra Guvernului şi să spună că se aliază cu PSD”, a mai spus Orban.

UPDATE 10.18

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, că a primit semnale că „nu este în regulă” ca el să coordoneze procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror de rang înalt, ci ar trebui făcută de altcineva, „pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut”. Miercuri noapte, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că îl revocă din funcție, Stelian Ion a publicat lista procurorilor care s-au înscris la concursul pentru mai multe posturi de conducere din DNA și DIICOT, între care și postul de procuror-șef DIICOT. Procedura ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției trimite președintelui Iohannis propunerile sale pentru aceste funcții.

UPDATE 10.00 

Biroul Politic al PNL a fost convocat în această dimineață, de la ora 11.00, la cererea echipei Cîțu. Ședința se va desfășura în sistem videoconferință.
–––––
Liberalii se întâlnesc într-o ședință a partidului în sistem videoconferință ca să discute planul de urmat în noua situație. Oamenii lui Cîțu au convocat-o. Liberalii care-l susțin pe premier au strâns rândurile în jurul acestuia, susținând că demiterea lui Stelian Ion este una corectă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS