10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Talibanii au îmbrăcat uniformele militare americane și au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul

(VIDEO) Talibanii au îmbrăcat uniformele militare americane și au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul

Pentru prima dată din 2001 încoace nu mai sunt trupe americane în Afganistan, după ce Statele Unite au finalizat luni evacuarea majorității cetățenilor săi și a mii de afgani aflați în situații de risc.

Aeroportul din Kabul este complet sub controlul talibanilor care au fost filmați patrulând echipați cu uniformele și armele americanilor. Ce se va întâmpla acum cu aeroportul care, potrivit cancelarului Angela Merkel, este de o ”importanță existențială” pentru sprijinul medical și umanitar acordat acestei țări, dar și pentru continuarea evacuării forțelor locale, dar și a afganilor care vor în continuare să părăsească țara de teama talibanilor.

Șefa corespondenților internaționali BBC, Lyse Doucet, și echipa sa au vizitat aeroportul din Kabul la scurt timp după ce talibanii au preluat complet controlul asupra acestuia.

Echipa BBC a filmat unitățile talibane de elită înarmate cu armele SUA și purtând uniformele americanilor patrulând în perimetrul aeroportului, a hangarelor și birourilor abandonate de americani cu câteva ore în urmă.

Angela Merkel a spus marți că aeroportul din Kabul, aflat acum sub controlul talibanilor după retragerea Statelor Unite, are o „importanță existențială” pentru Afganistan și pentru sprijinul medical și umanitar acordat acestei țări.

„Acest aeroport are o importanță existențială pentru Afganistan, deoarece fără acesta nu poate ajunge niciun ajutor medical sau umanitar, ceea ce înseamnă că este, de asemenea, de cea mai mare importanță pentru activitatea Organizației Națiunilor Unite”, a declarat cancelarul german la o conferință de presă comună cu ea omologul său austriac, Sebastian Kurz.

În ciuda plecării ultimilor soldați americani, Germania nu a renunțat, potrivit lui Merkel, la extragerea afganilor, a celor care au colaborat cu armata germană în timpul intervenției occidentale în țară, dar și a celor angajați de organizațiile umanitare.

Ea a estimat că între „10.000 și 40.000 de persoane” trebuie scoși din țară.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este „esențial” ca aeroportul Kabul să fie menținut deschis și a promis că nu-i va uita pe cei care încearcă să fugă din regimul talibanilor din Afganistan după plecarea ultimilor soldați americani.
„Este esențial să păstrăm aeroportul deschis, atât pentru a permite ajutor umanitar poporului afgan, cât și pentru a ne asigura că putem continua să scoatem oamenii, cei care doresc, dar nu au putut să facă parte din evacuarea militară”, a spus el pentru AFP.

Ce se întâmplă cu americanii și afganii în situație de risc lăsați în urmă?

Statele unite au evacuat peste 5.500 de cetățeni americani de la debutul evacuărilor pe 14 august. Un mic număr de cetățeni americani au ales să rămână în continuare în Afganistan, mulți dintre ei ca să fie cu membrii familiilor lor.
Administrația Biden a spus că așteaptă ca talibanii să continue să permită americanilor și celorlalți să părăsească Afganistanu după ce retragrea este completă.

Dar există îngrijorări cu privire la cum vor putea acei cetățeni să părăsească aeroportul dacă acesta nu este funcțional.
Zeci de mii de afgani aflați în situație de risc, precum interpreți care au lucrat cu armata americană, jurnaliști și activiști în drepturile femeilor, au fost de asemenea lăsați în urmă.

Nu este clar care va fi soarta lor, dar oficialii sunt înrgijorați că talibanii ar putea să îi atace.

Talibanii au promis să permită tuturor cetățenilor străini și cetățenilor afgani care au autorizație de călătorie din altă țară să părăsească Afganistanul, potrivit unei declarații comune emise de Marea Britanie, Statele Unite și alte țări duminică.
Talibanii au asigurat că afganii cu pașapoarte și vize vor fi liberi să vină și să plece.

Aeroportul este vital, dar este distrus

Oficialii SUA au admis însă că aeroportul se afla în stare proastă, majoritatea infrastructurii sale de bază, inclusiv turnul de control, fiind deteriorată sau distrusă.

Merkel a declarat că Germania este pregătită să ofere asistență tehnică pentru a menține aeroportul în funcțiune.
Talibanii sunt în discuții cu guverne precum Qatar și Turcia pentru a solicita asistență pentru a continua operațiunile de zbor civil de acolo, singura modalitate prin care mulți oameni pot părăsi Afganistanul. Este vorba de discuții privind securitatea, precum și întreținerea tehnică.

Talibanii au insistat că intenționează să mențină aeroportul civil deschis. Dar fără garanții reale de securitate, companiile comerciale nu vor veni la Kabul.

În ultimele două săptămâni, armata SUA a asigurat securitatea și funcționarea Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul cu aproximativ 6.000 de soldați.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat duminică că trebuie efectuate reparații pe aeroportul din Kabul înainte ca acesta să poată fi redeschis pentru zboruri civile.

Turcia, care face parte din misiunea NATO, a fost responsabilă pentru securitatea aeroportului în ultimii șase ani. Menținerea aeroportului deschis după ce forțele străine au predat controlul este vitală nu doar pentru ca Afganistan să rămână conectat la lume, ci și pentru a menține aprovizionarea și operațiunile de ajutor.

Cum va arăta în viitor relația SUA – talibani?

Statele Unite au declarat că nu intenționează să lase diplomații în urmă în Afganistan și vor decide ce să facă în viitor pe baza acțiunilor talibanilor.
Dar administrația Biden va trebui să stabilească modul în care va putea să se asigure că nu apare o criză umanitară și economică în țară.
Organizația Națiunilor Unite spune că peste 18 milioane de oameni – peste jumătate din populația Afganistanului – necesită ajutor și jumătate din toți copiii afgani sub 5 ani suferă deja de malnutriție acută pe fondul celei de-a doua secete din patru ani.
Unele țări, inclusiv Marea Britanie, au spus că nicio națiune nu ar trebui să recunoască bilateral talibanii drept guvernul Afganistanului.

Amenințarea Statului Islamic

Singura zonă de cooperare dintre Statele Unite și talibani ar putea amenințarea militanților Statului Islamic.Există întrebări despre modul în care Washingtonul și talibanii pot coordona și chiar face schimb de informații pentru a contracara grupul.

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen istoric pentru regiune, a apărut pentru prima dată în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a câștigat rapid reputația pentru brutalitatea extremă.
Grupul și-a asumat răspunderea pentru un atentat sinucigaș din 26 august în afara aeroportului, care a ucis 13 soldați americani și zeci de civili afgani.

Statele Unite au efectuat cel puțin două atacuri cu drone împotriva grupului de atunci și Biden a declarat că administrația sa va continua să riposteze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS