22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVarianta Delta dublează riscul de spitalizare

Varianta Delta dublează riscul de spitalizare

Persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului au un risc dublu de spitalizare pentru COVID-19 comparativ cu varianta Alfa, potrivit unui studiu publicat sâmbătă de revista The Lancet Infectious Diseases, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Cercetători ai Public Health England (PHE) şi ai Universităţii Cabridge au analizat cazurile clinice a 43.338 de persoane detectate pozitiv la COVID-19 în Marea Britanie, în perioada 29 martie – 23 mai 2021. Dintre acestea, 20 % (8.682) erau provocate de varianta Delta, identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020, iar restul de 34.656 corespundeau variantei Alfa, depistată în Marea Britanie în noiembrie 2020.

Din totalul celor infectaţi, o persoană din cinci au fost internate cu COVID-19 după 14 zile de la testarea pozitivă la noul coronavirus. Dintre cei contagiaţi cu varianta Alfa au fost internaţi 2,2 % (764 de persoane), în timp ce dintre cei infectaţi cu varianta Delta au fost spitalizaţi 2,3 % (196 persoane)

Cercetătorii au estimat că riscul de spitalizare creşte de 2,26 ori în cazul variantei Delta

Se ştia deja că varianta Delta este cu între 40% şi  60% mai contagioasă decât varianta Alfa, însă nu existau informaţii privind severitatea sa, deşi datele preliminare din Scoţia şi Singapore sugerau o creştere a riscului de spitalizare şi unor forme grave de COVID-19 în cazul infectării cu această variantă.

Pacienţii infectaţi cu varianta Delta erau mai ales tineri, cu vârsta medie de 29 de ani, faţă de cei cu vârsta de 31 de ani, în cazul variantei Alfa.

Numeroase studii au demonstrat că vaccinurile au o eficacitate foarte ridicată împotriva formelor grave de COVID-19 asociate variantei Delta, cu condiţia vaccinării cu schema completă. Efectul lor este limitat în cazul unei singure doze.

Tulpina Delta afectează în număr mai mare copiii și tinerii, avertizează Ministerul Sănătății
Foto: Biziday

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS