15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritățile anunță controale la furnizorii de energie

Autoritățile anunță controale la furnizorii de energie

ANRE și Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor vor demara o serie de controale la anumiți furnizori care au încheiat contracte cu preț ferm pentru un an de zile și care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe prețul, a anunțat, sâmbătă, ministrul Energiei Virgil Popescu.

Ministrul Economiei amenință că va trimite ANRE și Protecția Consumatorilor peste furnizorii de energie.

Furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au notificat consumatorii cu creșteri ale prețurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.

Autoritățile fac controale la furnizorii de energie care au încheiat contracte cu preț fix dar care acum ridică prețul
Foto: decoratex.biz

ANPC să verifice această situație pentru că o poate încadra la ofertă înșelătoare. Iar ANRE poate amenda furnizorii cu până 5 % din cifra de afaceri dacă furnizorii nu respectă legea, este de părere ministrul.

„Un furnizor nu poate să transfere 100% din riscul său către clientul final”, spune Virgil Popescu

În același timp Popescu vorbește și de protejare consumatorilor, transmite Mediafax.

„Nu vrem să lăsăm consumatorul român fără o protecție în fața scumpirilor care se văd pe facturile de gaze și energie electrică. Vom accelera aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil, astfel încât actul normativ să fie votat în sesiunea parlamentară care începe în septembrie. Vrem ca legea să se aplice de anul acesta (începând cu octombrie, noiembrie) sau cu 1 ianuarie 2022. În plus, vrem să venim cu un suport financiar, o compensare a prețului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depășește pe cel mediu”, a adăugat ministrul.

La rândul său, prim-ministrul Florin Câțu este de părere că reducerea TVA la energie „ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS