18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaciu: Sute de români din diaspora au încercat să obţină fraudulos certificatul digital

Baciu: Sute de români din diaspora au încercat să obţină fraudulos certificatul digital

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, susține că aproape 400 de români vaccinați în diaspora au încercat să obțină certificatul digital în mod fraudulos.

„Mai există un alt fenomen mic ca impact și ca mărime. Sunt în momentul de față peste 2 milioane de certificate digitale eliberate. Sunt situații excepționale pentru care trebuie să trimiți dovezi unui pacient care a ales să se vaccineze în străinătate cu prima doză și a făcut a doua doză în România.  Pentru eliberarea certificatului digital au nevoie să prezinte un document care atestă acest lucru.

Aceste documente se trimit la un grup de lucru care ține de Ministerul Sănătății și care evaluează toate aceste documente. Sunt peste 370 de adeverințe de vaccinare, pe hârtie, care sunt probabil false. Am primit aceste solicitări în speranța de a elibera certificatele digitale. Evident că le-am trimis către autorități, la Poliția Română. Și aici a fost constatată o încercare de a găsi o scuză.

Facem un apel la responsabilitate și maturitate! (…)

Sunt 2 milioane de certificate digitale eliberate. Peste 95% privesc vaccinarea. Deci din un milion nouă sute sunt cel puțin 300 de încercări de a utiliza adeverințe false. Sunt infracțiuni individuale”, a spus Andrei Baciu, la Digi24.

Poliţiştii vorbesc de metoda ”vaccinului la chiuvetă”

Declarațiile lui Baciu au fost făcute în contextul scandalului de la Timiș, intitulat „vaccinul la chiuvetă”.

Poliţiştii din Timiş au deschis o anchetă, dar şi dosar penal, după ce mai mulţi pacienţi cu forme severe de COVID-19 au fost internaţi la Spitatul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, deşi deţineau certificate de vaccinare. Poliţiştii vorbesc de metoda ”vaccinului la chiuvetă” folosită de unii medici de familie înscrişi în programul de imunizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS