8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis convoacă ședință CSAT, în criza din Afganistan

Klaus Iohannis convoacă ședință CSAT, în criza din Afganistan

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în criza din Afganistan.

Ședința va avea loc miercuri, de la ora 16.00, la Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conform sursei citate, pe ordinea de zi a şedinţei se află situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România, conform HotNews.ro.

Reamintim că președintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, lăsând efectiv puterea în mâinile talibanilor. Aceştia au intrat duminică în capitala Kabul – simbol al victoriei lor militare totale, în doar zece zile. Mişcarea islamistă radicală se pregătește să revină la putere în Afganistan, la 20 de ani după ce a fost alungată de o coaliție internațională condusă de Statele Unite, din cauza refuzului de a-l preda pe șeful grupării Al-Qaida, Osama bin Laden, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul pentru evacuarea cetățenilor români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marți că, împreună cu Ministerul Apărării și cu Forțele Aeriene Române, au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul pentru evacuarea cetățenilor români.
MAE precizează că procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând să fie obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

Încă 16 cetățeni români au părăsit Afganistanul

În cursul nopții de 16/17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români. În acest moment, conform evidențelor MAE, în Afganistan mai sunt 27 de cetățeni români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS