11.6 C
Craiova
duminică, 28 noiembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitate1.419 morţi şi 6.900 de răniţi după cutremurul din Haiti

1.419 morţi şi 6.900 de răniţi după cutremurul din Haiti

Peste 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea 7,2 produs sâmbătă în Haiti, informează Agerpres.

Bilanţul deceselor a urcat la 1.419 morţi, iar cel al răniţilor la 6.900, a declarat luni şeful autorităţii pentru protecţie civilă din această ţară din Caraibe, Jerry Chandler.

Echipele de salvatori şi misiunile de trimitere a ajutoarelor se desfăşoară în continuare.

Se estimează că ar mai fi încă multe persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite din cauza seismului.

Salvatorii acţionează sub ameninţare depresiunii tropicale Grace, care se apropie cu intensificări ale vântului de până la 55 km/oră.

Condiţiile meteo ameninţă să înrăutăţească situaţia în regiunile lovite de seism, a declarat agenţia pentru protecţie civilă din Haiti. Centrul pentru uragane din Statele Unite a avertizat în legătură cu riscul producerii de inundaţii şi alunecări de teren.

”Începând din această luni, vom acţiona cu mai mare rapiditate”, a scris pe Twitter prim-ministrul interimar al Haiti, Ariel Henry.

”Gestionarea ajutoarelor va fi intensificată. Vom spori de zece ori eforturile pentru a ajuta un număr maxim posibil de victime”, a scris Henry.

Peste 30.000 de familii au fost afectate

Seismul a lovit sâmbătă dimineaţă la circa 12 km de municipalitatea Saint-Louis-du-Sud, la o adâncime de circa 10 km.

Numeroase clădiri au fost dărâmate, iar în imaginile de la faţa locului apar oameni care caută prin molozul propriilor locuinţe.

Cel puţin 13.700 de case au fost distruse şi un număr similar avariate. Peste 30.000 de familii au fost afectate, a relatat ziarul Le Nouvelliste.

”Mii de persoane sunt în continuare pe străzi căutându-i pe cei dragi sau încercând să mai salveze din bunurile aflate sub dărâmături”, a precizat Marcelo Viscarra, director pentru Haiti al organizaţiei caritabile pentru copii World Vision.

Potrivit Caritas International, principalele necesităţi sunt alimentele, apa potabilă, corturi şi asistenţă sanitară primară.

Spitalele sunt supraaglomerate. În curtea unei unităţi medicale din Jeremie, unul dintre cel mai sever afectate oraşe, răniţii aşteaptă în corturi pentru a primi asistenţă medicală, aşa cum reiese dintr-un videoclip publicat pe reţelele de socializare.

Haiti, considerată cea mai săracă ţară din emisfera vestică, suferă în continuare consecinţele seismului din 12 ianuarie 2010, cu magnitudinea 7, care a dus la moartea a 220.000 de persoane şi a lăsat un milion de oameni fără locuinţe. Pagubele în urma cutremurului, care a lovit oraşul dens populat Port-au-Prince, au fost estimate la 8 miliarde de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga Elitelor U16 / Universitatea Craiova iernează în fotoliul...

Formația de juniori sub 16 ani a clubului Universitatea...

ȘTIRI GdS