14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi reguli sanitare în Republica Moldova: cod portocaliu din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19

Noi reguli sanitare în Republica Moldova: cod portocaliu din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19

Comisia Națională Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) a introdus, luni, în Republica Moldova un cod portocaliu pentru combate răspândirea virusului COVID-19, după ce în ultima perioadă cifrele oficiale sunt în urcare, iar rata de vaccinare rămâne încă mică.

Autoritățile au decretat purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spatiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin un metru este obligatorie. De asemenea, masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul, potrivit G4Media.ro.

Pentru a evita aglomerarea în transportul public, se recomandă organizarea programului de lucru de către angajatorii din sistemul privat, autoritățile publice centrale și locale, cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă și, respectiv, să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

CNESP precizează că este permis accesul în instituțiile de alimentație publice în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere etc.) evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.), centre sportive și bazine sportive cu participarea vizitatorilor și spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis.

Totuși, organizatorii trebuie să asigure o suprafața de minimum patru metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

Se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor

Potrivit aceleiași decizii, se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de un metru nu poate fi asigurată.

În prezent, bilanțul oficial al cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a depășit 261.000 de îmbolnăviri, iar peste 253.000 de persoane au fost tratate. Totuși peste 6.300 de persoane și-au pierdut viața în Republica Moldova, după ce au contactat virusul. Circa 473.000 de persoane s-au vaccinat și cu a doua douză până acum în Republica Moldova, dintr-o populație de facto în țară nu mai mare de 2,7 milioane de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS