10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis și Florin Cîțu, prezenți la festivitățile de Ziua Marinei Române

Klaus Iohannis și Florin Cîțu, prezenți la festivitățile de Ziua Marinei Române

Forțele Navale Române organizează duminică, în portul militar Constanţa, o ceremonie aniversară dedicată Zilei Marinei Române la care vor participa președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Florin Cîțu. Pentru al doilea an consecutiv, evenimentul se va desfășura fără spectatori, din pricina pandemiei, informează Digi24.

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19. La majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.

Programul festivităților de Ziua Marinei

Potrivit organizatorilor, ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale, ora 09.55, şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.

La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie ‘Tomis’, Brigada 9 Mecanizată ‘Mărăşeşti’. Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate ‘Contraamiral Horia Macellariu’ şi Direcţiei Hidrografice ‘Comandor Alexandru Cătuneanu’, urmată de alocuţiunea persoanei oficiale.

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.

În intervalul orar 11.00-13.00, publicul aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului, va putea urmări defilarea navelor de la Constanţa la Midia.

Formaţia navală va fi condusă de fregata ‘Mărăşeşti’ (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase ‘Viceamiral Constantin Bălescu’ (PM-274), corveta ‘Contraamiral Horia Macellariu’ (Cvt-265), dragorul maritim ‘Locotenent Lupu Dinescu’ (DM-25), fregata turcească ‘Yavuz’ (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele.

Ziua Marinei Române se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

Ziua Marinei, sărbătorită și la Mangalia, Brăila și Tulcea

Ziua Marinei Române va fi marcată şi de Garnizoana Mangalia, care va organiza o serie de activităţi dedicate acestei sărbători. Astfel, sâmbătă, în portul militar, de Ziua Porţilor Deschise, turiştii şi localnicii vor avea ocazia să urce la bordul corvetelor şi navelor purtătoare de rachete, să viziteze dispozitivele mobile de lansare şi expoziţiile de tehnică şi armament, precum şi să interacţioneze cu marinarii militari care vor organiza diferite jocuri marinăreşti.

Duminică, va fi organizată o ceremonie în portul militar Mangalia, însă fără vizitatori, din motive de protecţie sanitară. Evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române şi a municipiului Mangalia se vor încheia cu un foc de artificii.

Militarii marinari din Tulcea aşteaptă publicul sâmbătă dimineaţa, începând cu ora 10:00, în portul militar, de Ziua Porţilor Deschise. Publicul va putea vizita navele fluviale de luptă şi va putea cunoaşte tehnica, echipamentele şi armamentul utilizat de Flotila Fluvială.

Evenimentul va fi precedat, la ora 9:00, de o ceremonie care se va desfăşura la capela Unităţii Militare 2044 din municipiul Tulcea, unde se vor depune şi coroane de flori în amintirea eroilor marinari.

La Brăila, manifestările dedicate Zilei Marinei Române vor avea loc pe Faleza Dunării duminică, de la 10:00, iar de la ora 20:00 este programată retragerea cu torţe, pe muzica militară a Garnizoanei Brăila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS