5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci milioane de japonezi, evacuați din cauza ploilor torențiale

Cinci milioane de japonezi, evacuați din cauza ploilor torențiale

Cinci milioane de japonezi au primit ordin de evacuare din cauza ploilor fără precedent care au lovit coasta de sud, informează agenția italiană Ansa.

Pericolul de inundații și alunecări de teren a fost identificat în peste 20 de prefecturi. 

Alerta maximă, de nivelul 5, afectează peste un milion de persoane din prefecturile Saga, Nagasaki, Fukuoka și Hiroshima, potrivit postului public de radio NHK

Al doilea cel mai puternic avertisment, nivelul 4, a fost emis către alte 17 prefecturi, afectând peste 4 milioane de locuitori. 

Unele imagini postate pe rețelele de socializare arată oameni care merg cu apa până la coapse pe străzi inundate, cărând copii și obiecte personale. Pompierii și alți salvatori au salvat persoanele blocate încărcându-le în bărci de cauciuc. 

Nivelul apei crește în continuare pe mai multe râuri care sunt în pericol de revărsare.

Un mort și doi dispăruți

O persoană a murit și se crede că alte două sunt dispărute din cauza ploilor torențiale. Victima este o femeie de 59 de ani, iar cei dispăruți sunt doi membri ai familiei sale. 

Potrivit unui oficial local, cei trei se aflau într-una dintre casele lovite de o alunecare de teren în orașul Unzen, în prefectura Nagasaky. 

„Peste 150 de soldați, polițiști și pompieri au fost trimiși la fața locului pentru operațiuni de salvare”, a declarat oficialul, Takumi Kumasaki. 

Valul de vreme rea care a lovit Japonia se datorează și schimbărilor climatice, care cresc riscul de ploi torențiale, întrucât o atmosferă mai caldă reține mai multă apă. 

„Au fost observate niveluri fără precedent de ploi abundente”, a declarat reporterilor din Tokyo Yushi Adachi, un oficial al agenției naționale de meteorologie. 

„Este foarte probabil să se fi produs deja un fel de dezastru”, a adăugat el, subliniind că „este necesară o alertă maximă chiar și în zonele în care riscurile de alunecări de teren și inundații nu sunt de obicei atât de mari”. 

Luna trecută, ploile abundente au provocat o alunecare de teren în stațiunea turistică Atami (în centrul țării), care a costat viața a cel puțin 23 de persoane (alte patru sunt încă dispărute).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS