24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificate COVID false, vândute cu sute de euro în Italia

Certificate COVID false, vândute cu sute de euro în Italia

Anchetă de amploare în Italia, pentru a da de urma tuturor membrilor unei rețele care vindea certificate COVID false. Documentele sunt obligatorii în peninsulă pentru accesul în restaurante, cinematografe sau săli de sport, iar mulți italieni care se feresc de vaccinare nu ezită să bage mâna adânc în buzunar pentru a avea un asemenea permis de acces pe care scrie „vaccinat”, informează TVR.

32 de canale pe rețeaua Telegram vindeau online certificatele sanitare necesare acum în Italia mai peste tot. Mii de utilizatori s-au înregistrat pe aceste canale, unde li s-a promis ”garanţia absolută a anonimatului” pentru a primi certificatul fals în trei zile lucrătoare. Prețul: între 150 şi 500 de euro în criptomonede sau bonuri de cumpărături pe platformele de comerţ online.

Operaţiunea poliţiei, denumită ‘Permis Fals’, a început cu o monitorizare generalizată a internetului şi acum are ca obiectiv identificarea administratorilor şi cumpărătorilor care au folosit aceste canale de vânzare şi altele. Administratorii sunt investigaţi pentru înşelătorie şi fals.

Certificatul sanitar, care oferă informaţii despre vaccinarea cu schemă completă, un test COVID negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară, este obligatoriu începând de vineri în Italia pentru accesul în baruri, restaurante, muzee, teatre, cinematografe, săli de sport sau mari evenimente, cum sunt festivalurile sau concertele.

Începând din septembrie, certificatul sanitar va fi obligatoriu şi pentru transporturile pe distanţe lungi, precum şi pentru cadrele didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS