17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Cîţu: Nu vom avea valul patru dacă ne vaccinăm

Premierul Cîţu: Nu vom avea valul patru dacă ne vaccinăm

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că valul patru nu se justifică atâta timp cât avem vaccin și a subliniat că nicio altă măsură nu ne scapă de pandemie. Premierul a susținut că România a trecut prin valul trei mai bine decât alte țări care au impus restricții, informează G4media.

Referindu-se la aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul a afirmat: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul patru nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin. Fac apel către toți liderii politici, către toată societatea să se implice în campania de vaccinare”.

„Nicio altă măsură pe care am luat-o anul trecut nu ne-a scăpat de pandemie. Doar vaccinul de scapă de pandemie”, a mai declarat Cîțu.

Premierul a precizat că nu l-a văzut nici pe președintele PSD, nici pe cei care critică campania de vaccinare să facă ceva pentru această campanie.

La întrebările repetate ale jurnaliștilor în legătură cu măsurile pe care le are în vedere în perspectiva valului 4, în afara apelului la responsabilitate, Florin Cîțu a oferit același răspuns: „Trebuie să ne vaccinăm cu toții, nicio altă măsură nu ne scapă”.

Premierul a susținut că „succesul unei campanii de vaccinare îl vedem în numărul mic de persoane infectate”.

„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, a mai afirmat Cîțu.

România este pe penultimul loc în Europa la vaccinare

Campania de vaccinare din România merge din ce în ce mai slab. Doar câteva mii de persoane se vaccinează zilnic, în condițiile în care, potrivit datelor publicate de CNCAV, până la 5 august doar 28% din populația din mediul urban și 14% din rural s-a vaccinat.

Potrivit datelor centralizate la zi de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), România este pe penultimul loc în Europa în privința populației de peste 18 ani care a primit cel puțin o doză de vaccin, cu o rată de 31%, la mare distanță de celelalte țări, care au ajuns la praguri între 45% și 90%.

În același timp, deși numărul infectărilor noi depistate zilnic este încă la un nivel scăzut în România, de circa 3 săptămâni se înregistrează un trend ascendent. Este în creștere și numărul pacienților cu COVID internați la ATI.

Medici, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și Institutul Național de Sănătate Publică au atras atenția în repetate rânduri în ultima perioadă că valul 4 a început și în România și că, pe fondul ratei mici de vaccinare, acesta va determina, în toamnă, un număr mare de cazuri grave și de decese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS