6.6 C
Craiova
vineri, 24 septembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateȘantierul pe care doi muncitori au murit acoperiți de pământ nu avea nicio autorizație

Șantierul pe care doi muncitori au murit acoperiți de pământ nu avea nicio autorizație

Șantierul Primăriei Sectorului 3 pe care doi muncitori au murit și alți patru au fost răniți nu avea nicio autorizație. Firma primise deja amendă de la Garda de Mediu și urma să mai ia una, de la Inspectoratul de Stat în Construcții. În dosarul penal deschis după accident, polițiștii au mers la spital ca să-i audieze pe răniți, informează Digi24.

Muncitorii erau angajați la Algorithm Residential, societate înființată în urmă cu patru ani de Consiliul Local Sector 3. De accesul mașinilor până în spatele Bibliotecii Naționale se ocupau angajați de la ADP Sector 3.

„Lucrările au început în luna iulie 2021, investitorul nu a comunicat ISC data începerii lucrărilor de construcții. Investitorul nu a obținut în prealabil autorizație de construire în condițiile legii. Pentru neîndeplinirea dispozițiilor ale legislației în vigoare, factorii responsabili vor fi sancționați contravențional”, a declarat Tiberiu Taropa, de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

Șantierul se află chiar în centrul Capitalei. Din cauza buldozerelor care făceau săpături fără umezirea pământului, aerul din zonă era plin de praf. În plus, mormane de deșeuri erau mutate de pe un teren pe altul. Comisarii de mediu au sancționat constructorul încă la mijlocul lunii iulie.

„Noi am dispus încetarea lucrărilor și aducerea la starea inițială. Nu aveau niciun fel de autorizație, drept pentru care s-a întocmit și un proces verbal. S-au dispus măsuri de aducere a terenului la starea inițială și o amendă de 50 de mii de lei aplicată societății respective”, a spus Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Anchetă penală pentru ucidere din culpă

A fost deschisă imediat după accident o anchetă penală pentru ucidere din culpă. Trei din cei patru supraviețuitori au fost răniți și au fost internați în spital.

Primii au fost audiați chiar pe șantier, după eveniment – șeful de echipă și încă un angajat al firmei de construcții. Ancheta vizează și infracțiunea de neluare a măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

„Până la finalizarea cercetării evenimentului, nu putem să tragem o concluzie. La prima vedere se poate constata că nu au fost asigurate măsurile de sprijinire a malului în totalitate”, a declarat Constantin Bujor, de la ITM București.

Anchetatorii au adunat ultimele probe de la fața locului si au ridicat documente de la firma care a executat lucrarile. Contactați de jurnaliștii Digi24, reprezentanții societății Algorithm nu au oferit o explicație referitoare la condițiile în care au început lucrările și la scopul pentru care se făceau săpăturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Novavax a cerut OMS autorizarea vaccinului său anti-Covid

Novavax şi partenerul său Serum Institute of India au...

ȘTIRI GdS