17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa acordă Libanului un ajutor de 100 de milioane de euro şi 500.000 de doze de vaccin anticovid

Franţa acordă Libanului un ajutor de 100 de milioane de euro şi 500.000 de doze de vaccin anticovid

Franţa urmează să acorde Libanului, în următoarele 12 luni, 100 de milioane de euro, prin intermediul unor ”noi angajamente”, o susţinere directă a populaţiei, şi să trimită 500.000 de doze de vaccin anti-Covid începând din august, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, la o Conferinţă Internaţională de Ajutorarea Libanului, afectat de o criză economică fără precedent, relatează News.ro.

Acest ajutor vizează domeniile educaţiei, al nevoilor alimentare şi agriculturii, a anunţat şeful statului francez, care a deschis de la Fort de Brégançon, în Var, unde se află în concediu, această videoconferinţă, coprezidată de ONU, la exact un an de la explozia din portul Beirut.

”Liderii libanezi par să facă pariul putreziciunii” şi să blocheze de luni de zile formarea unui guvern şi implementarea unor reforme, a deplâns Emmanuel Macron, care a agitat din nou ameninţarea sancţiunilor.

”Cred că este o greşeală istorică şi morală”, a denunţat preşedintele francez.

”Ei nu trebuie să se îndoiască o secundă de hotărârea noastră”, a subliniat el, evocând ”măsuri restrictive” deja impuse liderillor libanezi şi un ”regim al sancţiunilor” instaurat vineri de către UE.

”Criza pe care o trăieşte Libanul nu este o lovitură a sorţii şi nici o fatalitate. Ea este rezultatul unor fatalităţi individuale şi colective şi al unor disfuncţionalităţi de nejustificat”, a denunţat el.

Liderii libanezi, acuzați că nu au finalizat ancheta asupra exploziei din port

Referitor la explozia din port, Macron i-a criticat din nou pe liderii libanezi şi a dat asigurări că aceştia ”sunt datori adevărului şi trasparenţei în faţa populaţiei lor”, în contextul în care concluziile unei anchete nu au fost prezentate încă, la un an de la catastrofă.

”Franţa şi mai multe alte ţări au cooperat pentru a furniza toate informaţiile de care dispun. Suntem disponibili la orice cooperare tehnică” necesară în cadrul acestei anchete, ale cărei concluzii sunt ”aşteptate de către întreaga populaţie libaneză”, a subliniat el.

Papa cere gesturi concrete

Pe de altă parte, Papa Francisc a cerut miercuri, la prima sa audienţă generală de după operaţia la care a fost supus la începutul lui iulie, ”gesturi concrete” în favoarea Libanului, la un an de la explozia din portul Beirut, soldată cu 214 morţi şi mii de răniţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS