13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVijeliile și canicula, fenomenele care pun stăpânire pe România

Vijeliile și canicula, fenomenele care pun stăpânire pe România

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină, averse torențiale, pentru intervalul 1 august, ora 16.00 – 2 august, ora 2.00.

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși
25…30 l/mp.

Cod galben

ANM a emis o avertizare de Cod galben în intervalul de valabilitate 1 august, ora 16.00 – 2 august, ora 10.00.
În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Cod galben

Pentru mâine ANM a emis avertizare de Cod Galben de val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă. pentru 8 județe.
Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod portocaliu

A fost emisă o avertizare de Cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei. În aceste zone disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.
În regiunile sudice disconfortul termic se va menține ridicat și în restul săptămânii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS