8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnsamblul ”Calea eroilor” al lui Brâncuși, amânat de la includerea în patrimoniul UNESCO

Ansamblul ”Calea eroilor” al lui Brâncuși, amânat de la includerea în patrimoniul UNESCO

Includerea Ansamblului Monumental ”Calea eroilor”, realizat la Târgu Jiu de Constantin Brâncuși, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost amânată. Ansamblul monumental a fost asociat doar unui memorial de război, fără să se țină seama și de valoarea sa artistică și de faptul că autorul a fost unul dintre părinții sculpturii moderne.

Anunțul a fost făcut, prin intermdiul unui comunicat de presă, de deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Acesta a cerut tuturor factorilor de decizie din România să se implice, în anul care a rămas, pentru susținerea și promovarea dosarului.

„Înainte de a fi parlamentar, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, sunt gorjean. Iar astăzi sunt trist, pentru că a fost amânată includerea Ansamblului Monumental ”Calea eroilor”, realizat la Târgu Jiu de Constantin Brâncuși, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Decizia a fost luată în cadrul celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, unde s-a discutat despre situația siturilor memoriale asociate conflictelor recente, cum este și Ansamblul de la Târgu Jiu, realizat ca omagiu adus eroilor români din Primul Război Mondial.


UNESCO a solicitat unor grupuri de experți independenți să analizeze dacă includerea în Lista Patrimoniului Mondial a siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile și valorile UNESCO. Experții au fost categorici și au recomandat neincluderea acestora, decizie care afectează și opera lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu.

Din păcate, ansamblul monumental a fost asociat doar unui memorial de război, fără să se țină seama și de valoarea sa artistică și de faptul că autorul a fost unul dintre părinții sculpturii moderne.

Problema siturilor de război a stârnit vii dispute și, în final, s-a decis ca statele membre UNESCO să facă parte dintr-un grup de lucru, în care să-și exprime pozițiile pe marginea acestui subiect. Concluziile vor fi prezentate în 2022, la cea de a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial.

Amânarea asta mă întristează, dar îmi dă și speranța că toți factorii de decizie din România se vor implica, în anul care a rămas, pentru susținerea și promovarea dosarului. Aici nu este timp și nici loc de gesturi, simpatii sau antipatii politice. Memoria lui Constantin Brâncuși și opera sa trebuie să ajungă acolo unde le este locul: în selectul club UNESCO, pe Lista patrimoniului Mondial!”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS