5.7 C
Craiova
marți, 26 octombrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateOlt: 15 puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă

Olt: 15 puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat o hotărâre privind aplicarea unor măsuri şi acţiuni specifice sezonului cald, în contextul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis Avertizarea meteorologică de Cod portocaliu. În judeţul Olt disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Planul de măsuri pentru perioada sezonului estival al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt pe anul 2021 prevede, printre altele, operaţionalizarea la nivel judeţean a 15 puncte de acordare prim-ajutor şi distribuire a apei potabile, răspândite astfel:

Municipiul Slatina:

 • Zona Fântâna Speranţei, b-dul A.I. Cuza;
 • Zona Zahana, intersecţia str. Primăverii cu str. Aleea Macului;
 • Zona Poliţia Rutieră, b-dul A.I. Cuza;
 • Sediul I.S.U. Olt, Str. Tipografului (doar distribuţie apă potabilă);

Municipiul Caracal:

 • Sediul Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgului Săptămânal, str. A. Caracalla, nr.22;

Oraşul Corabia:

 • Biroul oficieri căsătorii – Sediul Primăriei, str. Cuza Vodă, nr. 54;

Oraşul Balş:

 • Coop Consum, str. N. Bălcescu Bl. K, zona Monument;
 • Societatea Minu Coom SRL, str. N. Bălcescu nr.7A, zona Primărie-Centru;
 • Societatea Minu Com SRL, str. N. Bălcescu nr. 105, zona Spital;
 • Rompetrol – str. N. Bălcescu, nr.192 – zona Tunari;

Oraşul Scorniceşti:

 • Sala de Sport, str. B-dul Muncii nr.21-B;

Oraşul Drăgăneşti-Olt:

 • Sediul Primăriei orașului Drăgăneşti-Olt;

Oraşul Piatra-Olt:

 • Sediul Primăriei orașului Piatra – Olt;

Oraşul Potcoava:

 • Sediul Primăriei orașului Potcoava.

Asistență medicală

Asistenţa medicală în punctele de prim-ajutor se asigură cu personal din cadrul serviciilor de asistenţă medicală/ cabinetele medicale școlare, identificat de autorităţile administraţiei publice locale din localităţile menţionate anterior.

Atât autorităţile şi instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de fenomene meteorologice deosebite (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Serviciul de Ambunanţă Judeţean Olt, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, etc.), precum şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor monitoriza evoluţia situaţiei şi vor interveni în cazul semnalării unor urgenţe.

Se suspendă activitatea unui centru de vaccinare

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât suspendarea activității Centrului de vaccinare de tip drive-through din municipiul Slatina, str. Crizantemei (parcarea Parcului Tineretului) pe perioada avertizării Cod Portocaliu. Cetăţenii care doresc în această să se vaccineze se pot deplasa la unul din cele trei centre de vaccinare de la Colegiul Naţional Agricol „Carol I” din municipiul Slatina, str. Strehareţ, nr. 150, Slatina, jud. Olt.

Facem apel către cetăţenii judeţului nostru să respecte Măsurile de prevenire pentru populaţie şi Măsurile de prevenire a incendiilor, pentru perioadele caniculare, anexate. Respectând aceste măsuri ne putem proteja sănătatea şi bunurile în condiţiile meteorologice deosebite prognozate de ANM.

Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt pot fi consultate pe site-ul Instituției Prefectului-Județul Olt: https://ot.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

Măsuri de prevenire pentru perioada caniculară

 • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
 • Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00 – 18:00;
 • Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
 • Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
 • Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
 • Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
 • Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
 • Nu consumați alcool (inclusiv bere) — vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
 • Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
 • Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
 • Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
 • Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
 • Persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
 • Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Prevenirea incendiilor

În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judeţene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu şi, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituţiilor din zonele menţionate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:

 • Identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi a lipsei de precipitaţii, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice.
 • Asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare.
 • Asigurarea protejării faţăde efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.
 • Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie.
 • Restricţionarea efectuării,în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive
 • Intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole şi în locuri cu vegetaţie forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.

Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

Prevenirea incendiilor de vegetaţie şi de mirişti

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

 1. condiţii meteorologice fără vânt;
 2. parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
 3. izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
 4. desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 5. asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
 6. asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
 7. asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: Tânără anchetată pentru furt de role metalice de...

O tânără de 28 de ani, din Rovinari, județul...

ȘTIRI GdS