14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaccinarea obligatorie a personalului sanitar, aprobată de senatul francez

Vaccinarea obligatorie a personalului sanitar, aprobată de senatul francez

Senatul francez a votat astăzi în favoarea proiectului de lege al guvernului care introduce vaccinarea obligatorie a personalului sanitar şi extinde utilizarea certificatelor medicale în locurile publice, după ce a introdus numeroase amendamente.

Textul va merge acum la o comisie comună de deputaţi şi senatori, care va discuta amendamentele duminică după-amiază în vederea adoptării finale, conform Stirile Pro Tv.

Principalele modificări aduse de Camera Superioară

Printre principalele modificări aduse de Camera Superioară se numără condiţionarea utilizării acestui certificat – fie de vaccinare, fie de un istoric de boală sau de un test negativ pentru coronavirus în ultimele 48 de ore – de starea de urgenţă sanitară, care a fost prelungită până la 31 octombrie.

De asemenea, senatorii au eliminat necesitatea prezentării certificatului în centrele comerciale, aşa cum a cerut guvernul.

Acesta va fi necesar pentru accesul în baruri, cafenele, restaurante şi transport pe distanţe lungi, precum şi la muzee, monumente şi locuri culturale, unde este deja necesar.

Senatorii au adăugat că nu va fi necesară prezentarea documentului la terase, deoarece riscul de infectare este mai mic; nu va afecta minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani până la 30 septembrie, iar lucrătorii din unităţile de alimentaţie publică şi din alte unităţi asociate cu utilizarea lui vor avea termen până la 15 septembrie să se vaccineze.

Altă măsură care a fost aprobată în timpul discuţiilor de sâmbătă, care au durat până la votul de la primele ore ale dimineţii, este că sancţiunea pentru personalul sanitar care refuză să se vaccineze după două luni nu va mai fi în niciun caz concedierea, aşa cum cerea guvernul.

Senatorii şi deputaţii vor încerca să ajungă la un acord privind adoptarea finală a proiectului de lege

Senatorii şi deputaţii vor încerca să ajungă la un acord privind adoptarea finală a proiectului de lege începând de duminică după-amiaza, la o zi după ce manifestaţiile împotriva extinderii utilizării acestui certificat de sănătate au reunit sâmbătă 160.000 de persoane în toată ţara.

Cifrele privind infecţiile de sâmbătă au arătat o nouă creştere, cu aproximativ 25.000 de cazuri într-o singură zi, în timp ce numărul spitalizărilor a rămas neschimbat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS