6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoveștile de copii cu oi și lupi incită la ură, acuză guvernul din Hong Kong. Cinci persoane, arestate

Poveștile de copii cu oi și lupi incită la ură, acuză guvernul din Hong Kong. Cinci persoane, arestate

Poliția din Hong Kong a arestat joi cinci persoane pe care le acuză că au publicat cărți pentru copii cu oi și lupi, afirmând că scopul acestora este de a îndemna tineretul la ură împotriva guvernului orașului. Cei 5 sunt acuzați de sedițiune, relatează Reuters.

Arestările sunt doar ultima dintr-o serie de rețineri a unor persoane suspectate de autoritățile din Hong Kong că ar face parte din mișcarea de disidență pro-democrație.

Autoritățile din fosta colonie britanică au început o amplă campanie de reprimare a opoziției și disidenței după ce China a aprobat noua lege a securității pentru orașul-stat, care nominal încă s-ar bucura de autonomie față de Beijing.

Polițiștii afirmă că una dintre cărți „Apărătorii Satului Oilor”, face referire la protestele pro-democrație.

În poveste lupii vor să ocupe satul și să mănânce oile care însă își folosesc coarnele să riposteze.

Cele 5 persoane arestate făceau parte dintr-un sindicat de logopezi ce publică materiale pentru copii. Poliția afirmă că persoanele reținute sunt doi bărbați și trei femei cu vârste între 25 și 28 de ani.

Autoritățile îi acuză de sedițiune sub o lege din perioada colonială. Care nu a fost decât foarte rar folosită înainte de izbucnirea protestelor pro-democrație.

Inspectorul Steve Li a declarat în timpul unei conferințe de presă că poliția este îngrijorată de cărți fiindcă informațiile din acestea „sucesc mintea copiilor” pentru a le dezvolta „un standard moral de a fi împotriva societății”.

Autoritățile au prezentat alte două cărți tipărite de sindicat.

A doua poveste spune povestea a 12 oi luate de lupi în satul bestiilor unde acestea ar urma să fie gătite, făcând posibil aluzie la 12 cetățeni ai Hong Kong-ului arestați de China în luna august a anului trecut în timp ce încercau să fugă din oraș cu barca.

Li a afirmat că povestea nu este factuală și că incită la ură împotriva autorităților.

A treia carte spune povestea unor lupi care se furișează printr-o gaură în satul oilor. Îi înfățișează pe lupi murdari în timp ce oile sunt curate. Acest lucru este menit să creeze ură împotriva guvernului, susține inspectorul.

Dacă vor fi găsite vinovate cele 5 persoane arestate vor putea primi o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS