36.9 C
Craiova
sâmbătă, 31 iulie, 2021
Știri de ultima orăActualitateMafia legumelor. Cât de uşor este să imporţi legume dintr-o altă ţară, direct cu etichetă românească

Mafia legumelor. Cât de uşor este să imporţi legume dintr-o altă ţară, direct cu etichetă românească

Mafia legumelor. Fermierul din Olt care a demascat practica vânzării roşiilor din Turcia drept roşii româneşti într-un mare lanţ de supermarketuri a făcut un pas mai în faţă şi a obţinut şi dovezi pentru practici pe care fermierii români le reclamă de multă vreme. Cât de uşor poţi importa legume pe care să le vinzi cu eticheta ta, potrivit Adevărul.

Mihai Chesnoiu, un fermier din Grădinari, judeţul Olt, a demonstrat cum în doar patru ore poţi să pui la cale importarea unui tir cu legume. Acţiunea a demarat-o luni, 19 iulie 2021. 

A inventat un nume de firmă – Bioland – şi a început o corespondenţă electronică cu un intermediar din Macedonia. Intermediarul este cel care l-a abordat, găsindu-l pe internet (numărul său de telefon este afişat pe pagina Sere Chesnoiu). 

„Dacă aş fi continuat discuţiile, astăzi aveam tirul cu marfă în curte“, spune Chesnoiu.

Firma din Macedonia era interesată să aducă în România legumele produse în Macedonia. Pentru asta nu avea nicio problemă să le eticheteze ca fiind româneşti. În câteva ore inclusiv eticheta (pe care Mihai Chesnoiu a realizat-o cu ajutorul unui alt legumicultor) firmei inventate – Bioland – era pe lădiţele cu legumele din depozitul intermediarului şi totul era bine pus la punct – preţ, cantitate, cost transport etc. 

De menţionat că firma din Macedonia îşi asuma toate riscurile de transport. Se angajează să livreze marfa în Bucureşti, semn că există deja o filieră bine pusă la punct de trecere fără probleme a frontierei.

Conversaţia s-a purtat pe what s app, fermierul român fiind căutat de intermediarul din Macedonia Sursa foto: Mihai Chesnoiu

Conversaţia s-a dus pe what’s app, acolo unde intermediarul a postat fotografii cu marfa existentă la acea dată în depozit. Macedonenii puteau livra ardei – gras şi kapia, dar şi pepeni. Cu menţiunea că acestea erau la acel moment produsele, dar că pot aduce, evident, şi altele şi că pot livra orice cantitate.

Un tir cu ardei ar fi putut fi adus în ţară la un cost total de 16.900 euro, sub preţul producătorilor din România.

„Nu ne permitem să ducem experimentul până la capăt, nu avem aceşti bani“; a explicat Chesnoiu, pentru Adevărul, de ce acel tir nu a ajuns efectiv în ţară pentru ca demonstraţia să fie completă; altfel marfa ar fi ajuns într-o zi în România. 

Concluzia acestui experiment este aceea că producătorii români ar putea, în acest ritm, să arunce şi ardeiul. Altfel un produs care încă se mai vinde din ferme.

Negocierea s-a purtat pe what s app Sursa FOTO. Mihai Chesnoiu

Citește continuarea pe Adevărul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova are un nou număr 10! Ionuț Vînă:...

Universitatea Craiova l-a vândut pe Alexandru Cicâldău la Galatasaray...

ȘTIRI GdS