16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValeriu Gheorghiță: “44% din populație este imunizată la Covid-19”

Valeriu Gheorghiță: “44% din populație este imunizată la Covid-19”

Imunitatea colectivă dobândită prin boală şi vaccinare este de 44% la nivel național. În București și în judeţele Cluj şi Ilfov este de peste 60%, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță.

El a spus că a fost finalizată, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populației cu un grad de protecţie faţă COVID-19 obţinut prin vaccinare şi prin trecere prin boală.

Potrivit medicului militar, au fost făcute două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la 1 ianuarie 2020; adică 19,3 milioane de persoane.

  • „Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19; cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimată la circa 44%”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

Diferențe de la un județ la altul

Şeful CNCAV a subliniat că există diferenţe de la un judeţ la altul.

Astfel, Capitala și două judeţe – Cluj și Ilfov – au o rată de imunitate de grup de peste 60%.
De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate. În 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă. În trei judeţe peste 50% din populație are imunitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS