8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO)Explicațiile ministrului Mediului, care contestă strategia UE privind pădurile

(VIDEO)Explicațiile ministrului Mediului, care contestă strategia UE privind pădurile

-

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, explică, la această oră, cum a ajuns România să se numere printre cele 11 state membre ale Uniunii Europene care contestă strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor, el spunând că până vineri nu e existat un document oficial al CE și că nu au fost făcute consultări. Tánczos Barna afirmă că România s-a alăturat acestui demers – inițiat de Austria și la care au aderat în total 11 state – pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esențiale în cadrul acestei strategii.

Declarații de presă – Participare Consiliul miniștrilor mediului al Uniunii Europene

Participare Consiliul miniștrilor mediului al Uniunii Europene

Posted by Ministerul Mediului – România on Monday, July 19, 2021

Ministrul Mediului a spus, într-o conferință de presă, că până vineri nu e existat un documentul oficial al Comisiei Europene legat de strategia privind gestionarea pădurilor, circulând între statele membre doar un draft.

El a spus că, în acest context, în care documentul nu era asumat de către Comisie și nu ar fi existat consultări, Austria a inițiat un demers, la care a aderat și România, pe mai multe teme din strategie CE.

Tánczos Barna a mai spus că marți se va întâlni cu comisarul european și va discuta despre planul CE și despre tot ce înseamnă exploatare forestieră.

Principalele declarații:

  • Susținem inclusiv dezbaterile privind strategia forestieră europeană. Ele trebuie să aibă loc într-un cadru organizat și statele membre să îsi exprime punctele de vedere. Europa are o strategie forestieră, se pregăteste una nouă care va avea ținte mult mai ambițioase și de aceea dialogul este extrem de esențial.
  • Europa pregătește o strategie cu ținte mult mai ambitioase si de aceea dialogul este unul extrem de esential. Zilele trecute, până vineri, a circulat o varianta draft neasumata de CE a acestei noi strategii, care oficial nu a fost prezentată statelor membre, un draft care a parcurs o procedură de consultare publică cu cetățenii, dar care abia vineri s-a materializat într-un document oficial al CE.
  • Înainte de asumarea publică oficială a acestei strategii și prezentarea acesteia spre informarea Parlamentului European și a Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social, documentul a fost circulat pe căi neoficiale către statele membre. Urmare a acestui fapt, Austria a inițiat o scrtisoare deschisă care a fopst sustinută atât de de Germania, cât și de Finlanda, Franța, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia și România.
  • Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esențiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii.
  • Voi avea mâine o întalnire bilaterală cu domnul comisar si voi discuta inclusiv acest aspect, cât si aspectele legate de exploatare forestieră, protectia biodiversității și infringement pe păduri din punctul de vedere al României și pentru a susține demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii UE.

România se confruntă de ani de zile cu defrișări masive de păduri.

Reamintim că presa maghiară a scris că ministrul român al Mediului, Tánczos Barna, s-ar număra, alături de oficialii din Ungaria și din alte 9 state, printre semnatarii unei scrisori în care este contestată strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor, după ce a fost dat publicităţii proiectul promovat de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Pactul verde european.

Aceasta, în contextul în care România se confruntă de ani de zile cu defrișări masive de păduri. Până la acest moment, Guvernul de la București nu a făcut niciun anunț în acest sens.

Conform cotidianului maghiar Magyar Nemzet, citat de Rador, prin vocea ministrului român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, Guvernul de la Bucureşti protestează față de strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor, după ce a fost dat publicităţii proiectul promovat de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Pactul verde european.

Obiecţii faţă de proiecul lui Frans Timmermans au fost formulate, întro scrisoare comună, de 11 ţări membre UE, printre care Ungaria şi România.

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în coniderare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi expoatarea sustenabilă”, a afirmat pentru cotidianul Magyar Nemzet ministrul Tánczos Barna.

Ministrul român al mediului (UDMR) a amintit că gospodărirea pădurilor este un domeniu care intră în competenţa juridică a statelor membre, astfel încât fiecare ţară membră a UE şi-a elaborat o legislaţie cadru cu privire la gospodărirea pădurilor.

„România face parte din acele ţări UE care au un sistem de gospodărire a pădurilor bine reglementat şi sever”, a susținut ministrul român al Mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru tineri s-au bătut ziua în amiaza mare pe...

Poliţiştii Secţiei 5 Poliție Craiova au fost sesizați vineri...

ȘTIRI GdS