10.4 C
Craiova
vineri, 24 septembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateScandal global de spionaj: 50.000 de numere de telefon sparte printr-un soft special

Scandal global de spionaj: 50.000 de numere de telefon sparte printr-un soft special

Un grup de 16 organizații media prezintă o investigație care arată cum activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați din întreaga lume au fost spionați de guverne folosind un software vândut de compania israeliană de supraveghere NSO Group, scrie The Guardian.

Printre ținte s-au numărat și ziariști, poiticieni și oameni de afaceri din Ungaria.

Ancheta publicată duminică de 17 media internaționale, printre care Le Monde, The Guardian sau The Washington Post, pornește de la o listă obținută de organizațiile Forbidden Stories și Amnesty International și care include 50.000 de numele de telefon pe care clienții NSO le-au selecționat din 2016 în vederea unei potențiale supravegheri.

Investigația sugerează că au avut loc abuzuri pe scară largă cu ajutorul spyware-ului Pegasus, despre care compania insistă că este destinat numai pentru a fi utilizat împotriva criminalilor și teroriștilor.

Activiștii pentru drepturi, jurnaliștii și avocații din întreaga lume au fost vizați cu malware-ul telefonic vândut guvernelor autoritare de către o firmă de supraveghere israeliană, spun anchetele jurnalistice. Ziariștii se află în posesia unei liste de aproximativ 50.000 de numere de telefon ale persoanelor despre care se crede că sunt de interes pentru clienții companiei NSO. Nu este clar de unde a apărut lista cu telefoanele care au fost de fapt sparte, însă compania neagă orice acuzație, potrivit G4media.

Jurnaliști, șefi de stat, oameni de afaceri, membrii ai familiilor regale – urmăriți cu ajutorul softului israelian

Acuzațiile privind utilizarea software-ului, cunoscut sub numele de Pegasus, au fost transmise duminică de Washington Post, The Guardian, Le Monde și alte 14 organizații media din întreaga lume. Pegasus infectează iPhone-urile și dispozitivele Android pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane.

Testele criminalistice pe câteva telefoane aflate în listă au indicat că mai mult de jumătate au avut urme de spyware. Se spune că aproximativ 180 de jurnaliști sunt pe listă, din organizații precum Agence France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera și multe alte instituții de pesă. Lista include, de asemenea, șefi de stat și de guvern, membri ai familiilor regale arabe și oameni de afaceri.

Scandalul nu este însă nou. WhatsApp a dat în judecată NSO în 2019, susținând că această companie se află în spatele atacurilor cibernetice asupra a 1.400 de telefoane mobile care folosesc această aplicație. Mobilele erau virusate cu softul Pegasus. La acea vreme, NSO a negat orice acțiune de acest gen, dar companiei i s-a interzis utilizarea WhatsApp.

Acuzații în Ungaria: Peste 300 de telefoane ale unor cristici au guvernului au fost sparte guvern

Investigații jurnalistice prezentate în presa maghiară arată că telefoanele a peste 300 de indivizi, jurnaliști și oameni de afaceri, cunoscuți ca opozanți ai Guvernului Orban, au fost urmărite de către serviciile de securitate, folosind programul Pegasus. Din lista de 50 de mii de numere de telefon vehiculate de presa internațională, ziariștii maghiari au descoperit că aproximativ 300 aparțin unor persoane din această țară. Printre ținte se numără un avocat cunoscut și un primar din opoziție, anunță Telex.hu.

Cu toate acestea, din datele aflate în posesia echipei internaționale de jurnaliști care anchetează această situație, nu indică clar cine a implementat exact programul spion. Totuși, NSO a afirmat că își vând serviciile doar guvernelor și organizațiilor de stat, iar o serie de informații arată că spyware-ul a apărut în Ungaria după întâlniri la nivel înalt între Israel și Statele Unite în 2017 și 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: 60% dintre angajații SJU Târgu Jiu s-au vaccinat...

73% dintre medicii angajați la Spitalul Județean de Urgență...

ȘTIRI GdS