16.8 C
Craiova
luni, 3 octombrie, 2022
Știri de ultima orăActualitate190 de morți şi sute de dispăruți, după inundaţiile catastrofale din Europa

190 de morți şi sute de dispăruți, după inundaţiile catastrofale din Europa

Cel puțin 190 de persoane au murit în urma inundațiilor dezastruoase din vestul Europei. Sute de persoane sunt încă dispărute, iar zeci de mii de oameni nu se pot întoarce acasă, informează Digi24.

Inundațiile au lovit vestul Germaniei, înainte de a trece în Belgia și Olanda, iar ele au fost cauzate de ploile nemaiîntâlnite în ultimii 100 de ani.

Aşezări întregi, evacuate în Olanda

Debitul râului Maas din Olanda a crescut la un nivel nemaivăzut de un secol, ceea ce a cauzat evacuarea multor locuri din sudul țării, inclusiv a 10.000 de persoane din orașul Venlo. Inginerii au lucrat la întărirea digurilor, după ce un terasament s-a rupt în sudul orașului Limburg, cauzând inundații în locuri apropiate.

„Limba germană nu are cuvinte pentru dezastru”

În Germania, dimensiunea daunelor a fost descoperită după retragerea apelor, care au lăsat în urmă un dezastru. Orașe, drumuri și căi ferate au fost lovite de viituri.

Cancelarul german Angela Merkel a vizitat duminică orașul Schuld, unul dintre cele mai afectate, spunând că dauna este „ireală”. „Este șocant. Aproape că pot spune că limba germană nu are cuvinte pentru dezastru”, a declarat cancelarul Angela Merkel pentru reporterii din orașul Adenau.

Premierul statului Rhineland-Palatinate a declarat că zona „era un loc de groază și distrugere”.

Papa Francisc și-a exprimat solidaritatea cu regiunile lovite de inundații.

În Belgia, mai multe localităţi rămase fără apă potabila

În Belgia inundațiile au făcut cel puțin 31 de victime, dar locurile lovite de viituri se află acum în afara oricărui pericol, conform Centrului Național de Criză. Căutările victimelor continuă, în timp ce unele dintre cele mai afectate localități nu au apă potabilă.

Ploi extreme asemănătoare celor devastatoare din vestul Europei devin din ce în ce mai comune și mai periculoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS