15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrecipitații record în Alba: 223 litri/metru pătrat în doar 5 ore

Precipitații record în Alba: 223 litri/metru pătrat în doar 5 ore

La stația hidrometrică Ocoliș pe de Valea Ierii (județul Alba) s-au înregistrat precipitații de 223 de litri pe metru pătrat, joi seară, în doar cinci ore, anunță Apele Română, cu precizarea că peste noapte ploile au mai adus 25l/mp.

Județul Alba este în continuare sub cod portocaliu, cel puțin până sâmbătă dimineață, vestul țării fiind afectat de vremea rea ce a lovit continentul european, cele mai grave inundații fiind în Germania.

”Precipitații istorice” de 223 l/mp s-au înregistrat într-un interval de 5 ore, în cursul serii trecute, la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii. Până în cursul dimineții, au mai căzut, în același loc, încă 25 l/mp (total: 250 l/mp).

”În urma ploilor torențiale, de tip flash-flood, precum și a scurgerilor rapide de pe versanți, pe râul Ocoliș, s-a produs o viitură puternică, cu efecte locale severe. În aceste localități Ocoliș -sat Ocoliș și Vidolm (județul Alba) și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj) s-au înregistrat, la această oră, cele mai însemnate pagube materiale. Nu au fost victime omenești”, potrivit unui comunicat de presă al Apelor Române.

Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș -Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, împreună cu cele ale IJSU Alba și voluntari din cadrul primăriilor Ocoliș, Vidolm (județul Alba) și Ocolișel (județul Cluj), acționează la această oră, cu utilajele din dotare, pentru înlăturarea blocajelor de pe cursurile de apă Ocoliș și Ocolișel (afluenții de stânga ai râului Arieș), precum și pentru deblocarea căilor de acces din zonă.

Nivelurile râurilor Ocoliș și Valea Iarei sunt în scădere, fiind sub cotele de atenție. În continuare, sunt prognozate precipitații cod portocaliu pentru bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior al râului Arieş (judeţele Alba şi Cluj), conform avertizării hidrologice emise de INHGA, până sămbătă, la ora 9.00 (cod portocaliu) și până la ora 16.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS