29 C
Craiova
joi, 16 septembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateExperții OMS: Există „o mare probabilitate” să apară noi variante mai periculoase de coronavirus

Experții OMS: Există „o mare probabilitate” să apară noi variante mai periculoase de coronavirus

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat joi în privința apariției și răspândirii unor variante mai periculoase de coronavirus, apreciind că o astfel de perspectivă este „foarte probabilă”. 

OMS este îngrijorată că există evaluări nejustificate că pandemia s-ar apropia de sfârșit și este de părere că ceea ce acum intră în categoria „variantelor îngrijorătoare” de coronavirus s-ar putea dovedi și mai greu de controlat.

OMS face distincție între variante „îngrijorătoare” ale virusului și „variante de interes”

OMS face distincție între variante „îngrijorătoare” ale virusului și „variante de interes”. În această din urmă categorie intră acele tulpini identificate ca fiind o cauză de transmitere, sunt depistate în mai multe țări, dar despre ele încă nu se știe cât de contagioase sunt.

Până acum, au fost depistate mai multe tulpini ale coronaviruslui, care au fost botezate cu litere ale alfabetului grecesc: alfa, beta, delta, gamma, epsilon și, cea mai nouă, lambda.

Africa a înregistrat săptămâna trecută o creștere de 43% a numărului de decese cauzate de COVID

De pildă, Africa a înregistrat săptămâna trecută o creștere de 43% a numărului de decese cauzate de COVID-19, în condițiile în care numărul infecțiilor și internările în spitale au crescut. Țările acestui continent se confruntă cu lipsa de oxigen și de paturi pentru terapie intensivă.

Rata de mortalitate pe continent – adică proporția de decese în rândul cazurilor confirmate – se situează la 2,6% față de media globală de 2,2%, a precizat OMS.

Numărul de cazuri de pe continent depășește 6 milioane, a declarat Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa, citată de Reuters.

Creșterea numărului de infecții este parțial determinată de prezența variantei Delta

Această creștere a numărului de infecții este parțial determinată de prezența variantei Delta a coronavirusului, o variantă îngrijorătoare, foarte transmisibilă, depistată în 21 de țări africane.

Numărul deceselor a urcat vertiginos în ultimele cinci săptămâni în Africa, ajungând la 6.273 de decese săptămâna trecută, la doar un punct procentual distanță de vârful săptămânal, înregistrat în ianuarie.

În Namibia, Africa de Sud, Tunisia, Uganda și Zambia s-au înregistrat cea mai mare parte a deceselor.

Pe de altă parte, și oboseala populației față de restricțiile impuse în viața de zi cu zi, menite să limiteze răspândirea virusului, a fost, de asemenea, de vină pentru această creștere, consideră OMS Africa.

Este însă de subliniat că doar 18 milioane de africani sunt complet vaccinați, iar populația continentului numără 1,3 miliarde de locuitori.

OMS recomandă statelor membre să continue să monitorizeze în timp real situația epidemiologică

OMS recomandă statelor membre să continue să monitorizeze în timp real situația epidemiologică și să evalueze capacitatea sistemului de sănătate, arată un comunicat al organizației. 

Utilizarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor și îmbunătățirea ventilației spațiilor interioare rămân esențiale pentru reducerea transmiterii CoV-2 al SARS.

OMS dorește ca până în septembrie 2021 să fie vaccinată cel puțin 10 % din populația tuturor țărilor

Evenimentele care presupun adunări de oameni trebuie evaluate din punct de vedere al riscurilor. Este esențial să se ia în considerare contextul epidemiologic, inclusiv prevalența variantelor îngrijorătoare de coronavirus, puterea lor de transmitere, precum și capacitatea de urmărire a contacților și testarea participanților.

OMS dorește ca până în septembrie 2021 să fie vaccinată cel puțin 10 % din populația tuturor țărilor. Este necesară o solidaritate sporită la nivel mondial pentru a proteja populațiile vulnerabile de apariția și răspândirea variantelor CoV-2 ale SARS, subliniază din nou OMS. 

„Împreună vom învinge pandemia, dar perspectiva noastră trebuie să fie mai amplă, iar ambițiile să țintească mai sus, trebuie să conclucrăm să prevenim, să depistăm și să răspundem rapid la viitoare focare cu potențial pandemic”, a subliniat Tedros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un ambulanţier care avea datorii la cămătari s-a aruncat...

Un bărbat din Braşov, angajat ca ambulanţier la Serviciul...

ȘTIRI GdS